bulmeurt i blomst

Af

På Øm Kloster museum findes Danmarks ældste klosterhave. Den er anlagt i 1926 af botaniker cand. pharm. Jens Lind ved siden af den nyopførte museumsbygning. Haven er forsynet med 63 små bede, der i dag rummer 80 forskellige klosterplanter. Grundstammen af havens…

de levende fortidsminder

1 kommentar 2 anbefalinger

Da Nationalmuseet og Historisk Samfund for Århus Stift i 1912 for alvor begyndte at udgrave ruinerne af Øm Kloster, der hidtil havde ligget dækket af jord, voksede der nogle forbavsende store lodne bladrosetter frem. Året efter stod disse med stærkt grenede stængler, med smudsiggule blomster, der havde en ubehagelig vammel lugt. Det var den giftige bulmeurt, der voksede frem af frø som i århundrede havde ligget dybt begravede. Men nu kom de atter frem, og gav store planter som beboerne ikke kendte”. Disse ”levende fortidsminder” dukker til stadighed frem blandt ruinerne af Øm Kloster og vidner om Cisterciensermunkenes kendskab til plantens smertestillende virkning.

Lisa Hildegardt
, for mere end 6 år siden

Cistercienserordenen opstod nærmest som en protest imod benediktinerordenen. Grunden til at cistercienserne protesterede imod benediktinerne var, at de mente at benediktinerne ikke levede efter klosterreglen. De havde fået hang til pragtudfoldelse og luksus. På den måde opstod cistercienserordenen. Her søgte den den nye munkeorden så efter et nyt sted at bygge et kloster, og efter nogen tid, fandt de et smukt sted i ved Mossø i nærheden af Skanderborg. Mossø er Danmarks fjerdestørste og Jyllands næststørste sø efter Stadil Fjord. Den er en del af Gudenåsystemet. Søen har en længde på små 10 km og en bredde på knap 2 km.

Bidrag til Klosterhaven i Øm

Da Nationalmuseet og Historisk Samfund for Århus Stift i 1912 for alvor begyndte at udgrave…