Københavns Rådhus

Fra Siena til Rådhuspladsen

Af

Københavns Rådhus blev bygget 1892-1905, men allerede i 1888 havde Martin Nyrup lavet de første skitser til rådhuset. Bystyret havde besluttet at lægge byens nye rådhus på det netop sløjfede voldanlæg ved Vesterport. Ved arkitektkonkurrencen brød Nyrup med…

Bidrag til Københavns Rådhus

Klokkerne i Københavns Rådhustårn

2 kommentarer 0 anbefalinger

Klokkerne i Københavns Rådhustårn kan både ses og høres, hvis man er så heldig at befinde sig på Rådhuspladsen, når kvartér­slagene lyder. Og på udvalgte tidspunkter kan klokkerne høres over hele landet. Hver dag kl. 12 ud­sender Danmarks Radio nemlig Rådhusklok­kernes karakteristiske lille "vægtersang", og nytårs­af­ten kl. 24 lytter de fleste dan­skere med andægtighed til klokkespillets ind­ledende toner. Det nye år er begyndt. I vore dage findes der en række store klokkespil rundt om i landet, og der skrives musik direkte for dette instrument, ofte kombineret med blæseinstrumenter og kor. Men klokkespillet på Københavns Rådhus er stadig det første i hovedstaden i nyere tid og samtidig det mest kendte i Danmark.

Kristoffer Sahlholdt
, for mere end 3 år siden

"Saa er By som Borger" er Rådhusets fyndord - man afholdt en konkurrence og forslaget der vandt kom fra kunstnerinden Agnes Slott-Møller, som har det med i relieffet af Byens Ældste Raad, placeret i Rådhusets forhal. Det er muligvis på grund af dette forslag, at Agnes Slott-Møller fik lov til at komme med til indvielsesfesten 12. september 1905, hvor hun, undtaget medlemmerne af den kongelige familie, var den eneste ud af middagens ca. 425 gæster, der var kvinde. "Saa er By som Borger" er altså ikke Martin Nyrops påfund.

mig

Byens eget panorama