Syd- og vestfløjen som ruin

Jyllands grænseborg

Af

Koldinghus var i århundreder grænseborg mellem kongeriget Danmark og Slesvig. Slottet har været flittigt brugt af danske konger. Vestfløjen og slottets nordlige del er opført af Christoffer af Bayern i 1447. Koldinghus fik sin form med fire fuldt udbyggede fløje i…

Bidrag til Koldinghus

Frysende spaniere satte spor på Koldingegnen

1 kommentar 1 anbefalinger

I vinteren 1807- 08 var spanske tropper indkvarteret på middelalderborgen Koldinghus i Kolding. Spanierne var i Danmark som et resultat af den danske alliance med Napoleons Frankrig. De stod under fransk kommando, og deres øverste chef var marskal Bernadotte, der senere blev konge af Sverige. Det var en bitterlig kold vinter, og de spanske tropper var langt væk hjemmefra. For at få varmen tændte de godt op i kaminerne, men noget gik galt. Natten mellem 29. og 30. marts spredte ilden sig fra de store kaminer, og den gamle borg brændte ned til grunden. I juli 1808 gjorde de spanske tropper fra regimenterne Guadalajara og Asturia oprør mod deres franske overkommando. De blev afvæbnet og interneret, indtil de kunne sendes ud af landet. Før de forlod landet, nåede de dog at efterlade sig flere spor. Den danske eventyrdigter H.C. Andersen huskede de farverige spanske soldater som et af sine tidligste barndomsminder. Mange lokale pigehjerter bankede lidt heftigere, når blikket faldt på de mørklødede soldater i flotte uniformer. Det blev ofte til mere end glødende blikke, og en del brunøjede småbørn kom siden til verden. Der findes endnu familier med mørk hud og brune øjne på Koldingegnen, som mener at kunne føre deres slægt tilbage til de spanske soldater.

Inger Marie Andersen
, for mere end 4 år siden

Min oldefar på min morfars side, min morfars far altså, han var en rank og slank og velklædt og gnistrende mørk spanier. Jeg har min morfars og mormors bryllupsbillede, hvor han sidder ved siden af min mormor sammen med sin kone, min oldemor.Han var bosat på Stenvs på ØstSjælland, hvor jeg stammer fra, og han boede der til han døde af alderdom. Jeg har grund til at formode, at han var en af de spanske soldater, der opholdt sig på Koldinghus den gang, men jeg har ikke styr på årstallene. Men jeg ved ikke mere om ham, da familien altid har fortiet ham. Men det vil jeg ikke, så derfor skriver jeg denne kommentar her. Mvh.

Brændt slot genopstod som pragtværk

Prægtige Koldinghus kom til at tjene som kaserne for spanske hjælpetropper under Napoleonskrigene.…