KUNSTEN - Museum of Modern Art

Aaltos danske hovedværk i Aalborg

Af

Nordjyllands Kunstmuseum i Aalborg hedder i dag ”Kunsten Museum of Modern Art Aalborg”. Det er tegnet af de finske arkitekter Alvar og Elissa Aalto sammen med den danske arkitekt Jean-Jacques Baruël. Museet er et hovedværk i dansk arkitekturhistorie. Det er den…

Bidrag til Kunsten Museum of Modern Art Aalborg (Nordjyllands Kunstmuseum)

Træ til mennesket

0 kommentar 0 anbefalinger

Den finske arkitekt Alvar Aalto er kendt som en af den modernistiske arkitekturs største mestre. Men det er formodentligt som designer, at de fleste har stiftet bekendtskab med ham – måske helt uden at vide det. I 1930’erne udviklede Aalto en ny lamineringsteknik, der gjorde det muligt at presse træet til nye organiske former. Målet var at kunne bruge træet som materiale uden at miste træets struktur og holdbarhed. Ved denne frihed blev det muligt at gentænke tidens nye formmæssige landvindinger. Nu kunne koldt stål vælges fra og det varme træ til. Som Aalto selv formulerede det i 1940: ”Stål og krom er ikke tilfredsstillende ud fra et menneskeligt synspunkt.” De designmæssige resultater af Aaltos arbejde med træet er mange. Fælles for Aaltos træmøbler er en enkel, men raffineret formgivning, der er i harmoni med træet som materiale. Det gælder for eksempel den legendariske trebenede taburet Stool 60, som Aalto tegnede i 1932-33 til biblioteket i Viipuri, Finland. Den enkle, solide og stabelbare taburet er muligvis det mest kendte Aalto-design. Den produceres stadig af firmaet Artek, som Aalto selv var med til at grundlægge. I Danmark er taburetten stadig flittigt brugt i både private hjem og offentlige bygninger. Så selv om du ikke kender Aalto, kan du meget vel have siddet på hans taburet.

En lysmaskine

“Hvad akustik er for en koncertsal, er lyset for et kunstmuseum.” Under denne titel indsendte…