Langelandsfortet

Storebæltets portvagt

Af

Langelandsfort ligger på Langelands østkyst, hvor Storebælt og Østersøen mødes. Fortet er opført i 1952-54 og består af 14 forskellige underjordiske betonbunkere efter tysk forbillede, fire brisker med 150 mm kanoner samt to stationære luftværnsbatterier. Den …

Bidrag til Langelandsfort

Danmarks rolle i Cuba-krisen

2 kommentarer 0 anbefalinger

Under Cuba-krisen i 1962 blev det tidligt om morgenen den 24. oktober opdaget af mandskabet på Langeland, at et af de sovjetiske skibe, som dage forinden var sejlet nordpå med kurs mod Cuba, nu var vendt om og på vej ind i Østersøen igen. Det pludselige kursskifte var sket efter USA's præsident, John F. Kennedy i en tv-tale havde afsløret amerikanernes viden om tilstedeværelsen af atomvåben på Cuba og de alvorlige følger, dette kunne få. Opdagelsen fra Langeland blev hurtigt meldt videre til de øverste chefer i NATO, hvorfor amerikanerne hurtigt blev bekendt med de første sovjetiske tegn på, at man ikke ville satse alt for at bevare atomraketterne på Cuba.

Jens Perch Nielsen
, for mere end 6 år siden

Det er en god fortælling, men desværre nok også en skrøne, at observationen fra Langelandsfortet den 24. oktober 1962 om morgenen fik en væsentlig betydning for Cubakrisens videre forløb. Alt tyder på, at observationen fra Langeland blot var en blandt flere observationer, som bekræftede amerikanerne i, at de sovjetiske skibe til Cuba var vendt om efter Kennedys tv-tale. I referatet af mødet i Kennedys krisestab ExComm den 24. oktober 1962 kl. 10.00 står der f.eks., at “In the middle of the meeting there were reports that certain Soviet ships had appeared to have stopped or turned back…” Og amerikanerne var forståeligt nok mere optaget af de sovjetiske skibe, der befandt sig nær Cuba, og som også var vendt om.

Per Allin
, for mere end 6 år siden

Hvis du er interesseret i spændende film om Københavns befæstning så besøg: Fæstningens Venner. En side på Face Book som er åben for alle som interesserer sig for gamle Danske Fæstningens anlæg. og på You Tube: www.You Tube.com/user/FaestningensVenner

Under Cuba-krisen i 1962 blev det tidligt om morgenen den 24. oktober opdaget af mandskabet på…