Latinskolen
Fakta

Lærdom og tugtelse

Af

Skælskør Latinskole er et velbevaret eksempel på en renæssancebygning fra begyndelsen af 1500-tallet. Den var oprindeligt kirkelade. Her blev kornskatten til kirken opbevaret. Skatten var en tiendedel af egnens afgrøder. I 1537 blev laden imidlertid indrettet til…

Vis mere

Bidrag til Latinskolen i Skælskør Kirke

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Terp latin eller få tørre tæsk

Lyt til fortællingen
Tid / Periode 1525
1 kommentar 0 anbefalinger

Skolen var kirkens datter og var i middelalderen knyttet til kirker og klostre. Målet med undervisningen var at uddanne præster til den katolske kirke. Efter reformationen blev der oprettet latinskoler i de danske købstæder til adelens og borgerskabets sønner. I latinskolen lærte børnene at læse, skrive og tale latin. Det var kundskaber, de havde brug for, når de senere i livet skulle være præster eller embedsmænd. Undervisningen foregik som læsning og overhøring. Latinskolens pædagogik var af den håndfaste slags. Det er sigende, at det latinske ord disciplin både betyder lærdom og tugtelse. Lærernes attributter på flere billeder består af strafferedskaberne ris og ferle.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Jørgen Kok
, for mere end 12 år siden

Latinskolen er i dag ejet af Slsgelse Kommune. Den "passes" af Museumsforeningen for Skælskør Bymuseum, og døren til bygningens to rum er åben i Bymuseets åbningstid. (Se dette). Der udstilles en vævestue samt en skolestue, og der er gratis entre. Yderlig information kan hentes på Skælskør Bymuseum.

Bidrag til Latinskolen i Skælskør Kirke

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Terp latin eller få tørre tæsk

Skolen var kirkens datter og var i middelalderen knyttet til kirker og klostre. Målet med…

Billeder (1)