Ledøje Kirke

Mærkværdig middelalderkirke

Af

Den lille murstenskirke Ledøje Kirke er et af Danmarks mest besynderlige bygningsværker fra middelalderen. Kirken stammer fra begyndelsen af 1200-tallet. Sandsynligvis er den bygget som en slags herregårdskirke til et herresæde, der forsvandt tidligt. Arkitekturen…

Bidrag til Ledøje Kirke

Sort snak i klokketårnet

1 kommentar 0 anbefalinger

Middelalderlige kirkeklokker har ofte en religiøs indskrift, men ikke i Ledøje Kirke. Den ene af klokkerne har til gengæld en højst besynderlig indskrift. Der står: xxxx nnnvnnnnn mmmmmmmmnm pppppp rrr ss gggg aaaa. Det giver ikke umiddelbart nogen som helst mening. Et støbermærke viser, at klokken er fra Oluf Kegges hånd. Kegge var klokkestøber i middelalderens slutning, og hans arbejder kan ses i adskillige kirker. Ingen ved, om indskriften er et slags kryptogram, eller om der er system i galskaben. Måske har Oluf Kegge simpelthen manglet et forlæg, han kunne skrive af efter. Ledøje Kirkes tårn er i øvrigt en senere tilføjelse til dobbeltkapellet. Det kom først til omkring 1500.

gustav grenaa jensen
, for mere end 9 år siden

Min svigerinde 64 har boet alle sine dage i skovlunde syd og fortæller mig at hendes mor og mormor har fortalt at Slotsherrensvej (ballerup boulevard) faktisk var en hovedfærselsåre før Fr.sundsv. Hun på 64 kan huske at der kørte hestevogne med hø, halm, kartofler og gulerødder ad Kbh. til på Slotsherrensvej. De to tidligere generationer menes at have fortalt, at Slotsherren kørte ad SIN vej til Ledøje, til hans jorder og besidelser, og at han lod opføre en kirke i to etager, så det det var mulig for ham og hans følge at sidde adskildt fra pøblen og bønderne. "Historien" er tankevækkende, når man ser på slotsherrensvej der faktisk starter indenfor de ydre volde. "Hjulsporet" slotsherrensvej er faktisk ligeud, eller som vejene snoede sig, til Ledøje. Det kunne være en skrøne!

Middelalderlige kirkeklokker har ofte en religiøs indskrift, men ikke i Ledøje Kirke. Den ene af…