Tre bronzeøkser fra Lille Åmose

Bunkevis af fortidsfund

Af

I Lille Åmose på Vestsjælland har man gjort nogle af Danmarks vigtigste fund af offergenstande fra bondestenalderen. Der er også fundet en del offergaver fra bronzealderen og jernalderen i mosen. Det drejer sig blandt andet om økser, lerkar og smykker samt…

Bidrag til Lille Åmose

Drømmen om et mosefund

Tid / Periode -3900 0
0 kommentar 0 anbefalinger

Mange danskere, der interesserer sig for fortiden, drømmer om at finde en smuk, sleben flinteøkse. Digteren Aakær skriver om det i sangen Som dybest brønd gir altid klarest vand: ”Vi søger slægtens spor i stort og småt, i flinteøksen efter harvens tænder, i mosefundets smykke, plumt og råt.” Den slags fortidsfund gør man typisk i moser. Her ofrede oldtidsmenneskene særlig betydende effekter til overnaturlige magter. Trods mange år som professionel arkæolog var det en særlig oplevelse, da jeg selv fandt en fin stenøkse i Lille Åmose. Når man ser på mosens historie, er det ikke så underligt at fundet dukkede op netop her. Mange før mig har nemlig oplevet tilsvarende fundeventyr i dette stemningsfulde vådbundsområde. Det fungerede som offermose gennem mindst tre årtusinder af oldtiden.

Mange danskere, der interesserer sig for fortiden, drømmer om at finde en smuk, sleben flinteøkse.…