Rytterskolen
Fakta

Kongen bragte skolen til folket

Af

Rytterskolen i Lille Heddinge på Sydsjælland blev opført i 1722. Fra 1722 til 1727 opførte Frederik den Fjerde 240 ens rytterskoler. Skolerne blev opført i landets 12 rytterdistrikter. Hver skole var 13 meter lang, 7,5 meter bred og næsten tre meter fra gulv til…

Vis mere

Bidrag til Lille Heddinge Rytterskole

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Misundelse river taget af skolen

Tid / Periode 1720
1 kommentar 0 anbefalinger

Rytterskolerne skulle se pænere ud end de almindelige huse i landsbyen, så "deres udseende kunne henlede tankerne på deres højere bestemmelse". De blev opført som solide grundmurede bygninger af tegl og med tegltag i en kvalitet, som kun landsbykirken kunne overgå. I mange landsbyer blev de lokale misundelige over det fine byggeri. Flere steder blev tegltaget erstattet med et mere ydmygt stråtag. Lærerne skulle ikke have det for godt; men det var der nu heller ingen fare for med den ringe løn, de modtog for deres arbejde. Lærerlønnen lå på cirka 24 rigsdalere, det var en hel del mindre end de kongelige rytteres årsløn. Rytterne fik 35 rigsdalere samt naturalieydelser, som bønderne kun modvilligt gav dem.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Inge Heede Hertoft
, for mere end 12 år siden

Hvis man er interesseret i at vide mere om rytterskolen i Lille Heddinge på Stevns - og om rytterskolernes oprindelse og funktion, kan man se med her: http://www.aabne-samlinger.dk/oestsjaellands/rytterskolen/historie/.

Bidrag til Lille Heddinge Rytterskole

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Misundelse river taget af skolen

Rytterskolerne skulle se pænere ud end de almindelige huse i landsbyen, så "deres udseende…

Billeder (3)