Lille Strandbygård

Solens hjul

Af

Ved Lille Strandbygård på det sydvestlige Bornholm ligger en stor sten i jordoverfladen. Her har mennesker i bronzealderen indhugget 13 cirkelformede symboler og en mængde små fordybninger, som kaldes skålgruber. Skålgruber findes hundredvis af steder på…

Bidrag til Lille Strandbygård

Solen i troen

Tid / Periode -1700 -500
0 kommentar 0 anbefalinger

Solvognen giver et indblik i bronzealderens forestillinger om tro. Solen spillede en central rolle. Helleristninger er et andet udtryk for denne tro. Stenbillederne kan være svære at forstå i sig selv. Når man sammenligner med billeder, som findes på bronzegenstande, er det dog muligt at komme på sporet af visse myter. På sin daglige rejse over himlen blev solen hjulpet af flere skikkelser. Det var kun midt på dagen, at den blev trukket af en hest. Det meste af tiden rejste solen med skib, og den blev fulgt af en fisk, en fugl og en slange. Hjulkorsene kan være symbol på selve solen, men også på solens bevægelse gennem døgnet og gennem året.

Solen i troen

Solvognen giver et indblik i bronzealderens forestillinger om tro. Solen spillede en central rolle. …