Matrikelkort

H.C. Andersens fynske perle

Af

Herregården Lykkesholm ligger meget smukt i et markant dalstrøg på Sydøstfyn. De omgivende søer, marker og skove rummer en smuk fortælling om herregårdenes historie i Danmark. Før hed Lykkesholm Magelund Slot og lå på en vældig slotsbanke fra omkring 1300. I …

Bidrag til Lykkesholm

Fanden fik hjælp af herremænd og konge

0 kommentar 1 anbefalinger

Ingen andre steder i Danmark ligger herregårdene så tæt som på det sydøstlige Fyn. Bønderne mente, at der var gået hul på Fandens sæk med alle herregårdene, da han skråede over Fyn. Men Fanden fik dog nogen hjælp. Sidst i 1500-tallet byttede kongen og adelen flittigt ejendomme – de mageskiftede. De to parter ejede hver sin halvdel af alle landets bøndergårde. Men ved at bytte gårde, kunne man samle en landsbys, et sogns eller en hel egns bøndergårde under kongens eller en herregårds herskab. På den måde kunne bøndergårdene bekvemt lave pligtarbejde – hoveri – på de udvidede herregårdsmarker. Sydfyn gik til adelen. Omvendt samlede kongen store besiddelser for eksempel i Nordsjælland og Koldingegnen.

Ingen andre steder i Danmark ligger herregårdene så tæt som på det sydøstlige Fyn. Bønderne…