Det runde forsvarstårn

Det eneste befæstede kirkegårdsdige i Danmark

Af

Det oprindelige kirkedige omkring Malling kirke er fra tiden før 1200. Uden for kirkediget anlægges på et senere tidspunkt en forsvarsgrav. I første halvdel af 1300-tallet forstærkes kirkegårdsdiget betydeligt med rå og kløvet kampesten sat i kalkmørtel. I det…

Bidrag til Malling kirke

Den befæstigede kirkegårdsmur

0 kommentar 0 anbefalinger

Befæstningen af Malling kirkegård er den eneste kendte kirkegårdsbefæstning i Danmark. Befæstningen må have været brugt af folk fra et stort opland, for at der kan have været mandskab nok til at bemande murene rundt om kirkegården. Det store tårn i befæstningens sydøstre hjørne har både kunnet beskyttet 2 af kirkegårdssiderne og den brede indkørselsport til kirkegården. I tårnet gulv blev der fundet mange begravelser, som viser at tårnet også har været en kirkelig indviet bygning, formodentligt et kirkegårdskapel. Den bevarede vestre kirkegårdsmur har på et tidspunkt fået fjernet forstærkningen af muren fra 1300-tallet. Uden for muren er graven blevet rekonstrueret over en strækning på 50 meter.

Befæstningen af Malling kirkegård er den eneste kendte kirkegårdsbefæstning i Danmark.…