[ Agernæs]

Agernæs

Agernæs var førhen en kystby som lå tæt ved Nr. Nærå Strand, men forestiller man sig, at dette var fjorden, der skilte Agernæs fra fastlandet, får man et godt indtryk af udsigten fra Agernæs, før de store inddæmninger fandt sted. Det var besværligt at komme over til herregården Kørup for at gøre hoveri, for slet ikke at tale om årene, hvor man hver søndag måtte over fjorden for at komme til kirken i Kørup. Da fjorden efterhånden var ret lavvandet, begyndte man inddæmningen i 1781. Der er noget vildsomt over Agernæs, her hvor blæsten står lige ind fra havet. Træerne bøjer sig efter vestenvinden. Særlig i det gamle fjordområde presses vinden sammen. Der et partier fra den gamle kystlinje, som står markant i landskabet. Den inddæmmede strand ses i forgrunden. Lunden bagest. Landskabet var slet ikke til at kende efter inddæmningerne. Nogle fór ligefrem vild og druknede i kanalerne.

Læs mere om Agernæs på 1001fortællinger.dk