Mariager Kloster

Nonner og munke i samme kloster

Af

Mariager Kloster var i middelalderen beboet af nonner og munke fra Birgittinerordenen. Det blev oprettet i 1446 på initiativ af bispen fra Århus. Kirken stod færdig omkring 1480, og den var en af landets største. Gennem jordgaver fra adelen blev klosteret hurtigt…

Bidrag til Mariager Kloster

DER SKETE ET MORD I MARIAGER KLOSTER

0 kommentar 0 anbefalinger

Det er kun fordi generalkofessor Anders Thomsen i 1494 får kvababbelser over at have brudt en af birgittinerordenens strenge bestemmelser, at vi kender til det mord, der var blevet begået i Mariager kloster. Anders Thomsens brøde bestod i, at han havde forladt klausuren for at vandre ud for at se henrettelsen af en kvinde, der havde kvalt en ung pige. Dette er i øvrigt det eneste der oplyses om morder og offer og årsagen til mordet. Det må antages, at morder og offer enten har været jomfruer i klostret eller måske mere sandsynligt har de begge været ansat personale i klostrets husholdning. Da en birgittiner kun måtte forlade sit kloster, hvis det drejede sig om at rejse ud for at starte et nyt kloster et andet sted, var Thomsens brøde så alvorlig, at sagen måtte hele vejen ned omkring de kirkejuridiske myndigheder i Rom. Kardinalen af Alexandria kunne dog se det menneskelige aspekt i sagen, og Anders Thomsen fik tilgivelse og kunne atter genindtræde som leder af munkenes forsamling i Mariager kloster d.30. januar 1495.

Nordens egen klosterorden

Middelalderens klosterordener kom som regel til Norden sydfra, men i 1300-tallet fik Norden sin egen…

Birgitta fik en fest i Peterskirken

Birgittinerordenen blev stiftet i 1370 af den hellige Birgitta. Birgitta tilhørte den svenske…