Landarbejderhuse

Bedre tider for landarbejdere

Af

I landboreformernes tid i slutningen af 1700-tallet blev husmænd og landarbejdere holdt væk fra de gode og dyrkbare jorder rundt omkring i landet. Både godsejere og bønder nød godt af de jordløse landarbejderes arbejdskraft. Men i slutningen af 1800-tallet…

Bidrag til Maribovej i Nakskov

Landarbejdere køber godsets jord

1 kommentar 0 anbefalinger

Lollands fede jord har været et rigt levebrød for mange godser. Godset Sæbyholm havde i århundreder nydt godt af fæstebønderne og ikke mindst landarbejderes indsats. Da loven om landarbejderes ret til jordlodder blev indført i 1899, begyndte skellet mellem herremænd og landarbejdere at smuldre. I årene efter blev det muligt for landarbejderne at få statslån til at købe deres egen jord. Staten bestemte, at Sæbyholm Gods skulle udstykke ikke mindre end 42 husmandsbrug. Fem velbevarede landarbejderboliger ligger stadig som perler på en snor på Maribovej nordøst for godset. Alle er bygget i 1907, og husene vidner om de voldsomme forandringer, der skete i det danske landskab i de år.

Flemming Willum Petersen

Stedet er revet ned nu - både arbejderboligerne og Sæbyholm Gods.