BONAVISTA kommer på land, 2008.
Fakta

Fra fiskerleje til søfartscentrum

Af

Marstal er opstået ved en naturhavn på Ærøs østkyst. 1514 nævnes Marstal som et fiskerleje - spiren til den senere søfartsby. Marstals søfart dateres fra 1634, hvor det blev muligt at sno sig udenom Ærøskøbings handelsmonopol på øen. Byens beliggenhed ved…

Vis mere

Bidrag til Marstal

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Da klipfisken globaliserede Marstal

Tid / Periode 1514
1 kommentar 7 anbefalinger

Danmark er en søfartsnation, og vores mest udprægede søfartsby er skipperbyen Marstal på Ærø. Her lever indbyggerne af søfart og er vant til at omgås andre nationaliteter. I de store sejlskibes tid deltog både skibe og søfolk fra Marstal ofte i den såkaldte ’Newfoundlandsfart’. Her blev klipfisk fragtet ud af Newfoundland til lande som Spanien, Grækenland, Italien og især Portugal. Søfolkene fra Marstal fik dermed tæt kontakt til folk i de ovennævnte lande. Fra 1890’erne til 2. verdenskrig deltog ikke færre end 110 marstalskonnerter i Newfoundlandsfarten. Enkelte af skibene er bevaret for eftertiden, heriblandt skonnerten Bonavista. Vinteren 1925-1926 var ekstremt hård, og fem af marstalflådens newfoundlandsskonnerter forliste dén vinter. Tre af dem forsvandt sporløst. Bonavista var et garvet skib i Newfoundlandsfarten, og denne vinter lå det ud for Newfoundland i oprørt sø sammen med en anden marstalskonnert, Svalen, der forliste på nogle skær. Hele 28 dage skulle der gå, før Bonavista og dens fem mand store besætning blev bragt frelst i havn, og glæden var stor hos familierne hjemme på Ærø. I år 2000 blev skonnerten indrulleret i den maritime kulturarv i Nationalmuseets regi. Skonnerten totalrenoveres for tiden på en skibsbygningsplads ved Marstal Søfartsmuseum.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Lars Hundertmark
, for mere end 9 år siden

Bonavistas skrog er færdigt og søsat; men master og takelage , der jo er det halve skib, er ikke anskaffet og dermed ikke "indrulleret" i nogen som helst kulturarv over hovedet. Skroget ligger således ved kaj med presenningtelt over sig og ser sørgerlig ud. Pas på, når du går ombord - adgang er mulig men vanskelig.

Bidrag til Marstal

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (2)

Kendt over hele verden

Marstals indbyggere udbyggede naturhavnen, og med den som base er de gennem generationer draget ud i…

Da klipfisken globaliserede Marstal

Danmark er en søfartsnation, og vores mest udprægede søfartsby er skipperbyen Marstal på Ærø. …

Billeder (9)