Marsvinsbrønden i Middelfart

Fint kunstværk fortæller enestående historie

Af

Fisketorvet ligger midt i hjertet af den den gamle købstad Middelfart tæt ved kirken og Brogade, der er den middelalderlige vej fra færge- og skibsbroen op i byen og videre ind over Fyn. I de små hyggelige gader Brogade, Vestergade, Smedegade og Knorregade boede…

Marsvinbrønden i Middelfart

0 kommentar 0 anbefalinger

Lige midt i købstaden Middelfarts historiske hjerte ligger Fisketorvet. Navnet fortæller om byens nære tilknytning til Lillebælt. På det lille torv står et smukt kunstværk til minde om byens marsvinsjægere og deres historiske laug. – Politimester Thomas Beckett, der kom til Middelfart nogle få år efter anden verdenskrigs ophør og som ti år senere forfremmedes til politimester i Helsingør, var meget kultur- og kunsthistorisk interesseret. Hans far var kunsthistorikeren Francis Beckett, der havde siddet i Ny Carlsbergfondens bestyrelse indtil 1938. Politimester Beckett mødte sammen med formanden for byrådets forskønnelsesudvalg, plejer W. Schaff op i Ny Carlsbergfonden, der viste sig imødekommende. – Fonden gav opgaven til billedhugger Hans Olsen, som gennem studier af byen og dens historie besluttede sig for at skabe et værk med tilknytning til marsvinsjagten og naturligvis placeret i hjertet af marsvinjægernes by. Den 25. oktober 1957 blev værket afsløret. Det er en brønd med springvand bestående af udbankede kobberreliefer hele vejen rundt med motiver fra marsvinsfangsten. – Hans Olsen (1902-1983) er udlært sølvsmed og siden selvlært billedhugger. Hans tidlige værker fra 20erne er skåle og krukker støbt i bronze med figurmotiver. Fra 30erne begynder han på større skulpturer drevet frem i kobberplader, hvilket blev hans favoritteknik. Han har dog også udført granit- og mosaikskulpturer. Han virkede tillige gennem foreningsarbejde og var en tid formand for Billedhuggersamfundet. Han var med til at oprette Statens Kunstfond. Han modtog en række udmærkelser. Han udstillede ofte sammen med Koloristerne og er repræsenteret på flere museer. – Vi kan med taknemmelighed tænke på, at byens forskønnelsesudvalg dengang fik skabt et både smukt og værdigt mindesmærke for byens enestående historie.

Bidrag til Marsvinbrønden i Middelfart

Lige midt i købstaden Middelfarts historiske hjerte ligger Fisketorvet. Navnet fortæller om byens …