Mindesten Østrup - Danmarks befrielse

Pastor "pistol" Pedersen - Helten på Nordfyn

Af

"Atter Lyser Friheds Dag over Danmarks Hus, Rejses skal på ny af Muld alt hvad sank i Grus, Fred og Frihed dyrest Arv fra vort Fortidshjem, Dig skal danske slægter værne – Led os frem". Således lyder teksten på mindestenen i Østrup på Nordfyn; men få…

Helten på Nordfyn

0 kommentar 0 anbefalinger

De små modstandsgrupper organisert lokalt deltog ved opsamling af nedkastet material fra engelske flyvemaskiner og udførte jernbane- og værkstedssabotager for at sinke lufthavnsprojektet alene og i samarbejde med militær- og modtagegrupperne i Otterup, Klintebjerg, Lunde og Næsby. Tilsammen blev de kaldt afdeling nord af de odenseanske landstyrker eller ”8. kompani”; men Pedersen blev allerede i november 1944 af den fynske distriktskommando udnævnt til chef for Landstyrkerne i nord, øst, vest og syd Odense med kommando over en styrke på mere end 200 – og hvor ”8. kompani” bestående af ca 50 mand, allerede ved årsskiftet 44/45 var steget til 89 mand, og som ved krigens afslutning nåede op på ca 300 mand. Det var smeden, mejeristen, postbudet, landmands sønnen, studenten, lægen, teologen og det var KU’eren, og det var kommunisten og folk fra Dansk Samling. Det fortælles stadig blandt de ældre i Østrup, at som gruppeleder påtog Pastor Pedersen selv at skjule våbnene i præstegården. Ved højlys dag tog han en lang trækasse med et maskingevær under armen og satte kursen hjemad. Da han passerede en tyskervenlig blev han udfrittet: ”Hvad har De i kassen præst?” Pedersen svarede prompte og med en skælmsk mine:” Åhr – det er bare en bang! Bang!” – og så lo de begge højt. Man mener imidlertid, at den sande historie er, at Pedersen på Odense Banegård fik overrakt en pakke med karabiner lige før de skulle med Bogensebanen tilbage for at stå af i Lunde tæt på Beldringe. Toget var propfyldt med tyske soldater, og pastorinden var skrækslagen for, at de skulle blive afsløret; men venlige tyske soldater hjalp med at anbringe pakken i bagagenettet over sæderne. Alt gik imidlertid godt, og de slap fra Lunde, selvom det også dér vrimlede med tyske soldater, der skulle ind på flyveplads området. Engang hvor Pedersen havde været i Odense til en ”udrensning” ved svømmehallen var det ved at gå galt, for da han kom tilbage med sin Ford A var der et skudhul lige over rattet.

Bidrag til Mindesten Østrup - Danmarks befrielse

Helten på Nordfyn