Eftersyn i sommervarmen
Fakta

Københavns luftforsvar på Stevns

Af

Stevnsfort var ikke det eneste store militære anlæg på Stevns under Den Kolde Krig. NIKE-luftværnsbatteriet i området omkring Sigerslev og Mandehoved var ét af de andre omfattende militære anlæg, der blev bygget. Det blev taget i brug af Flyvevåbnet i 1962 og…

Vis mere

Bidrag til Missilerne ved Sigerslev

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Atomvåben på Gydevej

Tid / Periode 1961 1983
1 kommentar 0 anbefalinger

Gydevej forbinder Store Heddinge og Stevns Klint. Her byggede Flyvevåbnet i 1961-62 et afskydningsområde til langtrækkende NIKE luftværnsmissiler. Afskydningsområdet husede en eskadrillebygning med kontorer og indkvartering til de vagthavende samt værksteder og garager. Bag separate pigtrådshegn fandtes tre afskydningssektioner, hver med en hangar til affyringsramper med seks skudklare missiler. To af afskydningssektionerne var særligt godt sikrede med dobbelte pigtrådshegn, løbegange til hunde, projektører og vagttårne. Herfra kunne man på få timer udruste missilerne med atom-sprænghoveder og affyre dem mod fjendtlige fly eller skibe. Sprænghovederne lå der ikke i fredstid, og spørgsmålet var om amerikanerne overhovedet ville føre dem til Danmark i en krisesituation. Men på Gydevej var man klar. Missilerne blev fjernet i 1983 og området solgt i 2004.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Jan Christensen
, for mere end 3 år siden

Konstant 5-minutters beredskab er ikke korrekt. Luftværnsgruppen bestod bl.a af fire NIKE-eskadriller, der havde en turnus indbyrdes. Som eskadrille skiftede man mellem 6-timers beredskab, medens to andre eskadriller havde 15-minutters beredskab. Efter 14 dage byttede man så igen.

Bidrag til Missilerne ved Sigerslev

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Atomvåben på Gydevej

Gydevej forbinder Store Heddinge og Stevns Klint. Her byggede Flyvevåbnet i 1961-62 et…

Billeder (5)