Mølleåen

Industriens vugge

Af

Mølleåen er formentlig Danmarks ældste industrilandskab. Området har tilnavnet Industriens Vugge. Mølleåen var især centrum for den industrielle udvikling, dengang vandkraft var den vigtigste energikilde. Siden middelalderen har der ligget vandmøller langs det…

Bidrag til Mølleåen

Arbejde fra vugge til grav

2 kommentarer 2 anbefalinger

På Brede Klædefabrik sørgede fabrikanten for arbejdernes liv fra vugge til grav. Carl Madsen skrev i 1973 om sin barndom som skolelærerens søn på Brede i begyndelsen af 1900-tallet: ”Det var på en måde trygt at være på fabrikken, for Daverkosen (fabrikanten) øvede ikke alene patriarkens magt, men følte også et ansvar over for sine undergivne, hvis intelligens og evne til at klare egne affærer han næppe satte højt. Han regnede dem for børn, der havde at vise lydighed og ærbødighed, men som han også følte tilskyndelse til at sørge for. De fleste af de danske arbejdere blev på Brede. Der fødtes de, der levede og virkede de, og der døde de.”

Jan Erik Rosen
, for mere end 8 år siden

Det er en noget frejdig bemærkning at min oldefar ikke skulle have haft høje tanker om sine ansatte. Det giver et fordrejet billede, når du úkritisk gengiver dette citat. Det er lige værd at bemærke at Carl Madsen, som overbevist kommunist nok var den dårligste kilde til objektivt at vurdere fabrikanters motiver. Det svarer slet ikke til den opfattelse jeg har fra optegnelser og beretninger fra mine ældre slægtninge.

Bidrag til Mølleåen

På Brede Klædefabrik sørgede fabrikanten for arbejdernes liv fra vugge til grav. Carl Madsen…