Møns Klint

Af

Møns Klint er det sted i Danmark hvor der findes flest forskellige dyr og planter. Mere end halvdelen af Danmarks vilde orkide-arter findes her og ialt mere end 300 rødlistede arter. Hvert forår kan som eet af de eneste steder i landet, opleve verdens hurtigste dyr…

Møns Klint. Historien om Danmarks fødsel -70 mio år på 2 min.

0 kommentar 2 anbefalinger

Når man står på toppen af Møns Klint – 128 meter over havet – står man samtidig på toppen af det danske kridtfundament. Danmark er helt unikt bygget på en platform af kridt, og derfor vidner Møns Klint om de enorme kræfter, der har skabt landet og den enestående flora og fauna i området. For ca. 70 mio. år siden var der et hav, hvor Danmark er i dag. I havet levede bla. de kæmpe rovøgler mosasaurerne, havets T-rex. Havet var lunt, og der levede en masse forskellige dyr og mikroskopiske alger i det. Algerne havde en skal af kalk. Skallerne blev gennem årene aflejret til et tykt lag kridt på havets bund. De næste mange år ebbede livet i kridthavet ud, dinosaurerne uddøde, kontinenterne hævede sig og bjerge blev skabt og borteroderet igen. Den gamle kridthavbund blev hævet op over havet, og kridtet blev blotlagt inden den sidste istid nåede Danmark. Isen, der i sidste istid trængte ned over Danmark, skrællede enorme flager af den gamle kridthavbund. Flagerne var 50 meter tykke og blev bukket, foldet og skubbet sammen som ved et kæmpemæssigt harmonikasammenstød og dannede Høje Møn. De sidste 4000 år har havet gnavet sig ind i Møns østkyst og dannet klinten, som vi kender den i dag. I gennemsnit forsvinder der ca. 20-40 cm. af klinten om året, så om ca. 10.000 år er hele Høje Møn blevet ædt af havet. Så skynd dig at opleve, geologien, fossilerne, orkideerne og udsigterne det inden det er for sent... ;-)

Bidrag til Møns Klint

Når man står på toppen af Møns Klint – 128 meter over havet – står man samtidig på toppen …