Mønsted Kalkværk indre

Råstoffer og røverhule

Af

Mænd og kvinder har i århundreder hugget kalksten i underjordiske gruber 20 kilometer vest for Viborg i Mønsted og Daugbjerg sogne. Derefter har de brændt kalken i primitive skaktovne. Produktionen i Mønsted blev industrialiseret i 1872. Mønsted Kalkværk blev…

Bidrag til Mønsted Kalkværk

Jens Langkniv og den rødhårede præstekone

1 kommentar 0 anbefalinger

Gruberne har til alle tider talt til folks fantasi. I gruberne skjulte røvere og stimænd sig. Folk fortalte, at natmænd og sigøjnere fejrede natlige orgier i faklernes skær. Digteren Jeppe Aakjær havde stor passion for folkeminder. Aakjær lader i bogen om ”Jens Langkniv” sin hovedperson kaste lystne øjne på Daugbjerg-præstens smukke, rødhårede kone, der bestemt ikke var afvisende. Da Jens under kalk-brænderfesten følte sig truet, greb han straks den iltre rødtop og bragte hende med sig ned i de mørke grubegange for at fornøje sig med hende i sin elskovshule. Publikum kan i dag gå på opdagelse i de underjordiske kalkgruber, hvor temperaturen konstant er otte grader.

Bendt Lund Nielsen

Ja. besøg stedet. Det er spændende.