Næsholm-1

Danmarks mest undersøgte borg

Af

Næsholm er en borg på en holm. Holmen ligger i den opdæmmede Nygård Sø mellem Højby og Nykøbing Sjælland. Anlægget er udgravet af Nationalmuseet 1935-57. Arkæologen Vilhelm la Cour daterede dengang borgen til 1240-1340 ved hjælp af mønter og keramik. I 1989 …

Bidrag til Næsholm

Kongens foged boede sikkert og prægtigt

0 kommentar 1 anbefalinger

Næsholm var sandsynligvis datidens centrum for administration. Herfra styrede kongemagten besiddelserne i den nordlige del af Odsherred. Det mener arkæologen Vilhelm la Cour, der ledede udgravningen af borgen i 1935-57. Han beskriver borgens forsvar som et ”stærkt stentårn og et par spærregrave, medens resten består af bygninger, der ikke har nogen som helst borgmæssig karakter”. De svarer næsten til, hvad man ville finde på en velbeskyttet kongsgård eller almindelig storgård. Her boede kongens foged, der stod for driften af borgens ladegård og mølle. Fogeden forestod den lokale administration i herredet med opkrævning af skatter, afgifter og bøder, der tilfaldt kongen. Desuden håndhævelse af domme, fældet på herredsting, samt varetagelse af kongens civile og militære hverv i området.

Bidrag til Næsholm

Næsholm var sandsynligvis datidens centrum for administration. Herfra styrede kongemagten…