Næstved Stenboder
Fakta

Sjællands middelaldermetropol

Af

Næstved er en af Danmarks ældste byer. Den stammer fra yngre jernalder og er udviklet til fuld købstad senest i 1200-tallet. Dengang var Næstved den næststørste by på Sjælland efter stiftsbyen Roskilde. Susåen løber gennem Næstved fire-fem kilometer før, den…

Vis mere

Bidrag til Næstved By

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

En handlekraftig dame

Tid / Periode 1135
1 kommentar 0 anbefalinger

En af de mest spændende kvinder i Næstveds historie er Bodil, en fornem og from dame, som levede i første halvdel af 1100-tallet. Sammen med sine sønner Peder, Jørgen og Hemming grundlagde hun den 29. november 1135 et benediktinerkloster ved Næstved: Næstved Sct. Peders Kloster, senere Skovkloster og i dag kendt som Herlufsholm. Bodil ejede mange gårde samt vandmøllen i Næstved, og familien ejede Sct. Peders Kirke. Kirken, møllen og mange af familiens gårde blev med deres årlige afkast det ny klosters grundkapital. Kongen hjalp ved at give klostret de fleste af sine indtægter fra Næstveds torv i 1140, og bispen gav klosteret sin andel af kirketiende fra byen og en række andre kirker. På den måde blev Skovkloster et af landets rigeste.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Inger Marie Andersen
, for mere end 6 år siden

Jeg synes, at i forbindelse med Næstved, som jeg kalder sydSjællands hovedstad helt personligt, så skal Næstved Centralsygehus nævnes. Det hører i høj grad nutiden til og er et flot vartegn for byen. Med højhuset med sengeafdelingerne og den flotte foyer, som man går ind i via en svingdør. Og lægerne og personalerne dér kender jeg kun som dygtige og omhyggelige mennesker, absolut er de anbefalelses værdige. Og jeg tror, at Næstved har været tænkt på som model til de regions sygehuse, der nu bliver bygget. Næstved by kan være stolte af deres sygehus.

Bidrag til Næstved By

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

En handlekraftig dame

En af de mest spændende kvinder i Næstveds historie er Bodil, en fornem og from dame, som levede i…

Billeder (2)