NIKE på rampen
Fakta

Københavns moderne luftforsvar

Af

I Tune ved Roskilde blev et afskydningsområde til luftværnsraketter bygget i 1959. Det var en del af Københavns moderne luftforsvar. I perioden frem til 1983 var der opstillet såkaldte Nike-luftværnsraketter i området. Med meget kort varsel kunne de afskydes mod…

Vis mere

Bidrag til Nike Afskydningsområde ved Tune

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Atomraketter til krigstider

Tid / Periode 1959 2009
2 kommentarer 0 anbefalinger

I slutningen af 1950’erne anlagde hæren en ring af batterier med luftforsvarsraketter rundt om København. Raketterne skulle erstatte det tidligere kanonluftforsvar. Raketbatterierne skulle beskytte hovedstaden mod luftangreb ved at beskyde de fjendtlige fly, inden de nåede ind over København. Nike-raketterne var radarstyrede og havde en rækkevidde på cirka 90 kilometer. I fredstid var de udstyrede med konventionelle sprængladninger, men i tilfælde af krig kunne de også afskyde sprænghoveder med atomladninger. De kunne bruges taktisk mod mål på jorden eller mod en invasionsflåde. De øvrige batterier i forsvarsringen lå i Gunderød i Nordsjælland, i Kongelunden på Amager og i Sigerslev på Stevns. Batterierne blev brugt frem til 1983. Så blev de erstattet af HAWK-missiler, som blev opstillet over hele landet.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Svend Grønlund
, for mere end 12 år siden

Ja, også i Tune var Hawk og Nike Herkules i drift samtidig, da jeg var ved Nike i 1972-1973. Placeringen på kortet ser ud til at være Hawk og ikke Nike Herkules, der var delt i to områder: Et med raketterne og et med radarerne. Og de var normalt ikke bemandet udenfor dagtimerne. Èt ud af Tunes tre raketområder kunne bestykkes med atomvåben. Blandt menige gik historien, at disse bomber lå i et simpelt træskur på området!

Mogens Dam Petersen
, for mere end 12 år siden

Jeg var soldat i Sigerslev på Stevns i 1970 ved et HAWK batteri, og vi boede på samme kaserne, som de soldater, der lå ved Nike batteriet, så der var HAWK og NIKE raketter samtidg i en lang periode.

Bidrag til Nike Afskydningsområde ved Tune

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Atomraketter til krigstider

I slutningen af 1950’erne anlagde hæren en ring af batterier med luftforsvarsraketter rundt om…

Billeder (5)