Herregården i eventyrkrattet

Af

Midt på den jyske vestkyst ligger den gamle herregård Nørre Vosborg. De første skriftlige beretninger om Nørre Vosborg er fra 1299. De fortæller om en herregård med navnet Osborg. Os betyder åmunding og beskrev herregården Osborgs placering ved åens udmunding …

Manden med den blå kappe

0 kommentar 0 anbefalinger

”[…] engang skal der komme vesterfra en mand svøbt i en blå kappe, som skal bringe tårnet til hældning og fald.” Sådan lød en dunkel spådom om det oprindelige Vosborg. Den blev givet til én af de første kendte ejere, Niels Bugge, i 1300-tallet. Og den viste sig at være rigtig. I 1500-tallet skyllede en stormflod ind over gården, så den sank i jorden, og gården blev aldrig genopbygget på samme sted. Den blev flyttet længere ind i landet, hvor herregården ligger i dag. Efter Nørre Vosborg blev genopbygget købte to fæstebondesønner fra familien Tang herregården i 1787. Tang-brødrene stammede fra en af Nørre Vosborgs fæstegårde. De var blevet velhavende forretningsfolk. Tang-slægten drev herregården i fem generationer, og de havde fornemt besøg af H.C. Andersen, der besøgte Nørre Vosborg i 1859. I H.C. Andersens eventyr ’Historien fra klitterne’ er det tydeligt, at besøget har sat spor, for han har været meget inspireret af den daværende herremand Andreas E. M. Tangs fortællinger. I eventyret kan man læse en næsten ordret gengivelse af Tangs fortælling om, hvorfor man altid skal drikke snaps til ål. I 2004 købte Fonden Realdania Nørre Vosborg. Herregården drives i dag som kultursted, hotel og restaurant.

Bidrag til Nørre Vosborg

”[…] engang skal der komme vesterfra en mand svøbt i en blå kappe, som skal bringe tårnet til…