Matrikelkort

Landsbyen der aldrig blev købstad

Af

Den store landsby Nordby på Samsø anses med rette for en af landets mest seværdige. Det skyldes den særligt velbevarede bydel omkring byens store gadekær, hvor de lave til dels sammenbyggede bindingsværkshuse spiller smukt sammen med de krogede stræder. Samsø er…

Bidrag til Nordby

Forfatter og maler forført af Nordby

0 kommentar 0 anbefalinger

Forfatteren Achton Friis og maleren Johannes Larsen udgav i 1920’erne trebindsværket De Danskes Øer. Og Samsøs frugtbarhed fornøjede dem. I maj 1922 fremstod Nordby som én stor, blomstrende frugthave. Og nok havde udflytningen fra Nordby nu tyndet ud i husrækkerne, men stadig kunne man fornemme, ”at man på sine steder kunne gå fra tag til tag mellem gårdene,” noterede Friis. Johannes Larsen tegnede de blomstrende frugthaver og husene ved gadekæret i den smukke by. Og han dvælede med fornøjelse ved de mange unikke vejrfløje på tagene, der kunne vise, hvor vinden kom fra. Han skitserede også de store stensatte bybrønde og det usædvanligt festlige, middelalderinspirerede klokketårn fra 1857. Tårnet var beregnet til at alarmere eller kalde byens indbyggere sammen.

Bidrag til Nordby

Forfatteren Achton Friis og maleren Johannes Larsen udgav i 1920’erne trebindsværket De Danskes…