Mausoleet
Fakta

Bryggerens skulpturer til folket

Af

Ny Carlsberg Glyptotek ligger midt i København. Glyptotek betyder skulptursamling. Det blev stiftet af brygger Carl Jacobsen og har navn efter hans bryggeri Ny Carlsberg. Museet indeholder bryggerens kunstsamling, som han sammen med hustruen Ottilia skænkede til…

Vis mere

Bidrag til Ny Carlsberg Glyptotek

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Da bryggeren selv kom på museum

Lyt til fortællingen
Tid / Periode 1897 1906
5 kommentarer 4 anbefalinger

I 1906 udvidede arkitekten Hack Kampmann Ny Carlsberg Glyptotek med bl.a. et mausoleum til Carl og Ottilia Jacobsen. Mausoleet ligger som afslutning på Glyptotekets lange akse for enden af festsalen. Set udefra er det arkitektoniske forbillede intet mindre end Mausoleet i Halikarnassos, der er et af verdens syv vidundere. Facaden er udformet med stor monumentalitet og afsluttes øverst af en stor trinpyramide. På toppen står en bronzeskulptur af gudinden Athena og sejrsgudinden Nike. Over indgangen til mausoleet står inskriptionen Semper Ardens - altid brændende. Til venstre for indgangen ses et relief af Ottilia og Carl Jacobsen iført antikke klædedragter. Museets to mæcener bliver dermed udødeliggjort og får deres egen plads i museet side om side med kunsten. Mausoleet blev dog aldrig taget i brug.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (5)

Inger Marie Andersen
, for mere end 7 år siden

Jeg elsker også Glyptoteket bagved Tivoli i København. Jeg føler mig som noget udvalgt, hver gang jeg har gået rundt der og set på skulpturer og Vandmoderen og den hyggelige café og alt det andet, der er for nysgerrige øjne, der gerne vil vide mere. Dem er jeg én af. Mvh.

Pernille Siesing
, for mere end 8 år siden

Ny Carlsberg Glyptotek har den største samling af fransk impressionistisk kunst i Danmark, heriblandt værker af Claude Monet, Alfred Sisley og Edgar Degas. Yderligere findes værker af kunstnere som Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Paul Cézanne og flere. Herudover kan man se malerier af blandt andre C.W. Eckersberg, Christen Købke, Johan Thomas Lundbye og Vilhelm Hammershøi samt skulpturer af eksempelvis H.W. Bissen i museets samling af dansk guldalderkunst.

Marianne Gaarde-Nissen
, for mere end 9 år siden

Jeg havde her i foråret (2011) stor glæde ved at vise min 3. klasse Glyptotekets have med skulpturer og derefter den egyptiske samling. Vi havde i forvejen læst det lille gratis skrift om Tutankhammon, som skoletjenesten har udgivet. Eleverne var meget betagede af oplevelsen.

Stine Norstrand
, for mere end 9 år siden

Glyptoteket er for mig Københavns åndehul.

Anders Bruun
, for mere end 10 år siden

Anbefaler bl.a. Glyptotekets centrale stemningsfulde Vinterhave, hvor Kai Nielsens skulptur af Vandmoderen fra 1921 er omgivet af meterhøje palmer og en vidunderlig ro.

Bidrag til Ny Carlsberg Glyptotek

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (8)

Da bryggeren selv kom på museum

I 1906 udvidede arkitekten Hack Kampmann Ny Carlsberg Glyptotek med bl.a. et mausoleum til Carl og…

Da danskerne fik en vinterhave

Syvsoverdag – den 27. juni 1906 – åbnede brygger Carl Jacobsen dørene til en ny bygning og…

Et ægyptisk gravkammer på Dantes Plads

På Ny Carlsberg Glyptotek kan de besøgende se over 2000 år gamle mumier og andre gravskatte fra…

Se flere fortællinger

Billeder (18)

Videoer (2)

  • Video
  • Video