Nydam
Fakta

Vikingeskibets forløber

Af

I jernalderen lå en stor sø ved det, der i dag er Nydam Mose. Her ofrede man i år 200-500 e.Kr. våben, våbenudstyr, personligt udstyr og både. Nydam Mose ligger få kilometer nord for Sønderborg i Sønderjylland. Nydam blev udgravet af Conrad Engelhardt i midten …

Vis mere

Bidrag til Nydam Mose

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Båd som krigsbytte

Tid / Periode 200 500
1 kommentar 0 anbefalinger

Nydam Moses mest berømte fund er den tre tons tunge og mere end 20 meter lange egetræsbåd, Nydambåden. Desuden har mosen gemt to både mere og en stor mængde skibsudstyr som ror, ankerstokke og åretolde. Skibene er vikingeskibenes forløbere, bygget til at ro og har ikke haft sejl. Nydambåden står i dag i Tyskland. Netop mens Conrad Engelhardt gravede i Nydam Mose i 1864 brød krigen mellem Preussen/Østrig og Danmark nemlig ud, og Danmark tabte. Nydambåden blev faktisk krigsbytte hele tre gange. Efter slaget i jernalderen, hvor man ofrede den i Nydam Mose, efter krigen i 1864 og efter anden verdenskrig.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Andreas Topholm - Hansen
, for mere end 7 år siden

Jeg har boet i Sottrupskov tæt på Nydam mose i over 30 år og har fulgt udgravningen i mosen på tætteste hold, hvilket var meget spændende, mosen giver stadig mange ting fra sig. I Sottrupskov er der de sidste 5 år blevet bygget en tro kopi af Nydam båden, den bliver søsat i år hen på sommeren, båden er 27 meter lang med plads til 22 roere, det hele er foregået på frivillig basis, med økonomisk støtte fra div. fonde. Hele båden er bygget af egetræ og alt tovværk er snoet af lindebast. Nede ved sundet bliver der bygget en naust til opbevaring af båden om vinteren, den bliver også bygget efter de gamle opskrifter. Hvis I kommer den vej er alle velkommen til, at kigge indenfor på værftet, der ligger i Sottrupskov nr. 13. Mange hilsner, Andreas Topholm-Hansen.

Bidrag til Nydam Mose

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Båd som krigsbytte

Nydam Moses mest berømte fund er den tre tons tunge og mere end 20 meter lange egetræsbåd,…

Billeder (2)