Sukkerfabrikken Nykøbing Falster

Mange slags erhverv på havnen

Af

Nykøbing Falster Havn ligger ved et trafikalt knudepunkt, nemlig det smalle Guldborgsund. Havnen bestod oprindelig af to skibsbroer, men i 1830'erne blev der anlagt en moderne havn med et havnebassin og en lang stenmole. Havnen blev udvidet gennem 1800-tallet. Den…

Bidrag til Nykøbing Falster havn og sukkerfabrik

Andelssukkerfabrikken Nykøbing

1 kommentar 0 anbefalinger

Sukkerfabrikken blev anlagt i 1884 som et modspil til De Danske Sukkerfabrikker (DDS). DDS havde finansmanden Tietgen i spidsen. Sukkerfabrikken forsøgte sig med en anden konstruktion, hvor de landmænd, der dyrkede sukkerroer, købte sig til andele i virksomheden. Fabrikken blev anlagt syd for havnen ved jernbanen. Den havde egen havn til modtagelse af roerne. De kom til fabrikken både med jernbane og til vands på pramme fra nyetablerede udskibningssteder. Fabrikken var en tysk pakkeløsning fra Magdeburg og betegnes som ”prunkløs uden mange detaljer”. Skorstenen var dog noget særligt og kunne ses langvejs fra. Og fra den kunne man se ned på byen: ”Husene i byen ser ud som om, de er taget lige ud af en legetøjsæske”, skrev Illustreret Tidende imponeret.

Ann-Lise Hass
, for mere end 9 år siden

Det skrevne er udemærket og fuldstændig rigtigt, M E N - Jeg synes Edward Tesdorpf, som var hovedmand bag sukkerfabrikken i Nykøbing f burde være nævnt. ET var en mand der på mange måder betød uendelig meget for hele egnen.

Sukkerfabrikken blev anlagt i 1884 som et modspil til De Danske Sukkerfabrikker (DDS). DDS havde…