Over stok og sten

Af

Øen Nyord ligger i sundet mellem Møn og Sjælland. Omkring år 1800 hørte de små, frugtbare øer i Bælthavet til de tættest bebyggede og befolkede områder i Danmark. Selv om øen var lille, kunne mange familier alligevel hente deres levebrød her. Landbruget var …

Bidrag til Nyord

Lodsernes ø

0 kommentar 0 anbefalinger

Det mærkelige navn Nyord kommer af Nywarth. Navnet kendes fra 1200-tallet og betyder det nye vagttårn eller udkigssted. Og udkig holdt man på Nyord. Der var lodstvang i sundfarvandet, og det bar øen præg af. I 1847 havde 27 af øens i alt 48 familier en lods som overhoved. Det fint bevarede havnemiljø vidner om lodseriets betydning. Her kan man se et lille lodsudkighus, der er opført i 1883. Dengang var der omkring 1000 skibe om året, der skulle have lodshjælp. Indtægterne fra lodseriet var store, så da kongen ville afhænde hele øen på auktion i 1769, købte øens gårdmænd den simpelthen. Den historie fortælles i en fin lille udstillingslade på øen.

Bidrag til Nyord

Lodsernes ø