Oasen - Naturområde V. Hjermitslev

Naturområde i V. Hjermitslev

Af

OASEN – et Naturområde tæt ved byen Det 4½ tdr. store naturområde som begyndte den 15 oktober 2008, er der intensiv blevet arbejde med at få området etableret. Økonomisk støttet fra bl.a. Jammerbugt Kommune, Lokale Aktionsgruppe (LAG) Friluftsrådet, Det…

Båltale Vester Hjermitslev 2015

0 kommentar 0 anbefalinger

Af Lisbet Thorendahl Jeg takker for invitationen til at komme her til Hjermitslev i aften og holde båltalen. På en Skt. Hans aften skal man jo tale om hekse og andet utøj, som fanden har skabt - og jeg vil begynde med at tale om ham selv - Fanden altså. I gamle dage kendte alle i Hjermitslev myten om Fanden, der havde sin rede i Hjermitslev kirke - I Arne Espegaards bog om Vendelbomålet står der følgende om det gamle sagn: 'På dæj øster hvælling øver altere i Wæster Hjermeslæ tjærk, der hår Fanden si ree mæ no halm i'. Hvis mæ gor tre gånge omkring tjerken og fløjter ej å nøjelhvollæ, så kommer haj. Myten er antagelig opstået for flere hundrede år siden, fordi der i kirkens østmur findes en hul sten. I kan selv lokalisere stenen - hvis man står ved kirkens østre gavl ved det nordøstlige hjørne - og banker lidt på kvadrene sådan 1½ meter over jorden, så finder I let den hule sten - og det skulle være her i denne østlige ende i den ende af kirken oven på hvælvingen - at Fanden skulle have sin rede. Vi unge i Hjermitslev sidst i 50'erne gjorde os tanker om, hvad det var for noget med den hule sten i kirkens østgavl. Vi havde mange gange været henne og banke på den - og havde tanker om, at der i stenen kunne være gemt en skat - det med Fanden troede vi ikke rigtigt på - men ingen af os havde dog mod til at 'gå tre gange omkring kirken og fløjte ind af nøglehullet. Og nu kommer en lille sidehistorie til den gamle myte. I kender formentlig alle Hejleklubben, der blev stiftet i 1958 i huset på Thomas P. Hejlesvej i Vester Hjermitslev. I kender også mindestenen over Thomas P. Hejle. Mange af jer ved måske også, at det var Thomas P. Hejles enke, Gerd Hejle, der i 1958 forærede sit sommerhus i Hjermitslev til byens unge, som ungdomshus. Fru Hejle og jeg var gode venner på trods af aldersforskellen - jeg var i 1958 17 og hun 58. - Hun var københavner, sjov og frisk og anderledes end folk på samme alder i Hjermitslev. Og nu tilbage til Fanden og hans rede i Hjermitslev kirke. En aften i sommerferien 1958, hvor fru Hejle ferierede i sit hus i Hjermitslev og jeg var på besøg, kom vi til at snakke om den gamle myte om Fanden og Hjermitslev kirke. Vi besluttede, at vi senere på aftenen, når folk i Hjermitslev var gået til ro, ville gå op til kirken og undersøge sagen nærmere - og måske også 'gå tre gange rundt om kirken og fløjte ind af nøglehullet men mest var vi interesseret i den hule sten i kirkemuren. På vej til kirken var jeg inde i min fars værksted og låne et lille bor - ja, i dag opleves det næsten som helligbrøde - men vi havde intentioner om at bore et lille hul ind til hullet i stenen. Det var nok ved 24-tiden i den lyse sommernat, vi stod ved den hule sten og nok engang bankede på den tynde stenflade - og konstaterede den hule lyd - det lille tynde bor kom op af lommen og vi skiftedes til at bore - men som vi oplevede at stenen gjorde modstand sank vores mod - vi fik rent ud sagt kolde fødder - og gud ske lov for det - for tænk hvis den tynde skal var sprunget og en af kirkens hjørnesten var blevet skæmmet - en forfærdelig tanke - vi stoppede vores forehavende - og luskede tilbage til byen lidt skamfulde. Vi havde ikke fundet indgangen til Fandens rede, og slet ikke set ham selv. Så Fanden selv fandt vi ikke i Hjermitslev kirke og hekse fra Hjermitslev kender jeg ingen historier om - men vores lokale forfatter i 1900-tallet - Thomas Olesen Løkken, har fortalt historien om en særlig plagsom heks i Alstrup, hvor han selv er født. Thomas Olesen Løkken fortæller, at der i de dårlige tider midt i 1800-tallet – var et fattighus øst for Alstrup kirke, her boede sognets udskud - fattige, syge og fordrukne mennesker, der fik føden ved at gå rundt i sognet med tiggerposen, og de skrappeste af dem fik af og til et ekstra stykke flæsk i posen, fordi folk troede, at de kunne hekse På den tid var der i sognet både de gode hekse, der ved lidt hekseri og urteafkog kunne hjælpe folk med deres plager og sygdomme. – MEN der var også en anden slags hekse – nemlig dem, som livet havde gjort onde og bitre - og som brugte deres påståede heksekunster som magtmiddel til at få deres del af kagen fra de rige bønders bord. - - Den slags tiggerkoner var frygtede og hadede, når de mødte op i gårde og huse, hvor der var bryllupsfester og andre gilder – for, som en ret, at få noget i posen fra festmåltidet – og der var ingen grænser for hvilke trusler og forbandelser, de kunne belemre en gård og en familie med, hvis de ikke fandt den beværtning, de fik i køkkenkrogen, god og rigelig nok. Det fortælles, at den fordrukne Kikker-Mariane fra fattighuset i Alstrup ikke spiste i en hel uge, før hun mødte op ved et bryllup for at få sin del af festmåltidet. - og hun fik nok sin del for Kikker Marianne var skrap i munden - og folk var bange for hendes trusler og forbandelser, hvis hun følte sig forbigået. Det var lidt historie fra fortiden - og nu kommer vi til jeres tid. De kloge siger - at det, der skaber fællesfølelse og sammenhængskraft i et land såvel som i en landsby er det, at have en historie at være fælles om. Jeres Vester Hjermitslev var dømt til at være en landsby i forfald. - MEN pokkerme nej - tænkte I - og så gik i i gang med at ændre den profeti ved at skabe jeres egen nye Vester Hjermitslev. I byggede og brygge jeres egen fantastiske historie - og mod alle ods stod I sammen - I havde ikke altid vinden i ryggen - så mens nogle huse i byen stod og faldt sammen - ja, I ved det jo det alt sammen, men det kan alligevel ikke siges for tit - så skabte i samlingsstedet i Lunden, Oasen og nu også BYTINGET, hvor alle gårdene fra den gamle tid er nævnt, og det er vel fra jeres side tænkt som et minde om den gamle tid, hvor Hjermitslev var et rent landbrugssamfund - og med fortiden sådan regnet med bliver jeres historie om Hjermitslev langt mere sammenhængende. I er folk, der kan, vil og tør og I har gjort Hjermitslev til en aktiv og moderne landsby med masser af aktiviteter og initiativ og ikke mindst kræfter til at hjælpe folk fra krise plagede områder i gang med en ny tilværelse. Hatten af for det!! Jeg er sikker på, at jeres børn senere i deres liv vil se tilbage på deres barndomsby med lige så stor stolthed som vi, der var børn af de håndværkere og handlende, der i den første halvdel af 1900-tallet tilføjede landbrugssamfundet i VHJ en livlig og aktiv mejeri- og stationsby beboet af unge og initiativrige familier, der ligesom jer - kunne, turde og ville. Tillykke med at I har tilføjet nye og interessante brikker til Vester Hjermitslevs historie. Og skal vi så ikke - gamle og nye hjermitslev boere - ved denne sankthansfest 2015 - sende heksen sydpå med håb og ønsker om en verden med fred og tolerance.

Bidrag til Oasen

af Lisbet Thorendahl Jeg takker for invitationen til at komme her til Hjermitslev i aften og holde …

Gårdhistorie Vester Hjermitslev fra 1788

se historien på dette links: Kopier linkset og sær det ind i f.eks Google.com …