Odense Slot

Fra kloster til moderne arbejdsplads

Af

Odense Slot bygger på et Johanniterkloster, der blev oprettet i slutningen af 1200-tallet. Efter reformationen overtog tronen slottet. Kongerne brugte slottet, når de var på gennemrejse. I 1720 besluttede Frederik den Fjerde at ombygge de gamle klosterbygninger til…

Bidrag til Odense Slot

Konge dømte adelsfrøken død

1 kommentar 0 anbefalinger

En dag i december 1635 gik en ung pige over slotspladsen i Odense. Hun gik mod skafottet. Bødlen ventede med sin kæmpeøkse. I slottets vindue stod kong Christian den Fjerde. Dagen før havde kongen dømt adelsfrøken Sibylle Gjøe til døden. Sibylle havde født et barn på herregården Hvidkilde og gemt det i et skrin. Kyndige kvinder undersøgte barnet. De bedømte, at det var levende ved fødslen, men senere dræbt og lagt i skrinet. Loven krævede liv for liv. Unge Sibylle fik ingen nåde. Hun blev skarpt forhørt om farens identitet. Men hun røbede intet. Kongen spurgte senere Sibylles præst og skriftefader. Han holdt også tand for tunge, og det roste folk ham for.

Inge Heede Hertoft
, for mere end 7 år siden

Vældig fint eventyr - bortset fra: Christian 4. kunne ikke dømme nogen til døden. Han var ikke enevældig. Christian 2. FIK Torben Oxe dødsdømt efter Dyvekes død, men måtte ty til en flok nævninge af bønder, der dømte ham ved at sige: "ikke vi, men hans gerninger dømmer ham". Chr. 2. var nemlig heller ikke enevældig.

En dag i december 1635 gik en ung pige over slotspladsen i Odense. Hun gik mod skafottet. Bødlen…

Bøddeløkse