ØK skibsværft, Nakskov havn

Industrieventyr i 70 år

Af

Nakskovs skibsværft blev grundlagt i 1916. Værftet blev grundlagt af Østasiatisk Kompagni af bysbarnet Hans Niels Andersen. Ved 50-års jubilæet i 1966 var der ansat 2200 medarbejdere. I 1970’erne begyndte konkurrencen at spidse til, og i 1976 indgik…

Bidrag til ØK Skibsværft

Nakskovs største arbejdsplads

2 kommentarer 1 anbefalinger

Indtil 1916 var Nakskov en almindelig havnekøbstad, der var ved at udvikle sig til industriby. Da Hans Niels Andersen byggede et skibsværft til sin internationale handelsvirksomhed ØK, startede 50 år med udvikling på alle fronter. Arbejdskraft indvandrede fra det krigshærgede Tyskland. Byen fik behov for nye boliger og forretninger. Det skabte igen flere arbejdspladser i byen. Generationer afløste hinanden på værftet. Efter anden verdenskrig var der brug for nye skibe til at erstatte dem, der var blevet sænket under krigen. Restaurant- og nattelivet fik et opsving. Byen byggede uddannelsescenter, idrætshal og teater. Der blev også udlagt et nyt industrikvarter. Byens udvikling hang tæt sammen med skibsværftet. Derfor var det en katastrofe for byen, da skibsværftet måtte dreje nøglen om i slutningen af 1980'erne.

Andreas Topholm - Hansen
, for mere end 5 år siden

Jeg var ansat i Søværnet fra 1963 til 1976. Minelæggeren Falster som jeg sejlede med fra 1963-1969 blev bygget på Nakskov skibsværft, værftet byggede yderligere en mere af Falsterklassen ialt blev der bygget fire minelæggere. Byen var rigtig hyggelig og man kunne godt mærke, at værftet skinnede igennem overalt i byen, mange af dem man talte med havde en eller anden tilknytning til værftet og man kunne også godt mærke de var stolte af Deres arbejdsplads, det var rigtig synd, at værftet blev lukket, men også den gang var konkurrencen inden for skibsbyggeri stor, men lukningen ramte jo ekstra hårdt, da det jo ikke var så nemt, at finde et nyt job. Mange hilsner, Andreas Topholm - Hansen.

Indtil 1916 var Nakskov en almindelig havnekøbstad, der var ved at udvikle sig til industriby. Da…