middelaldergrav fra Øm Kloster

Af

Ved tomten af Øm Kloster har der siden 1925 været et museum, hvor det omfattende materiale fra udgravningerne af klostertomten er udstillet. I museets udstilling ses genstande, der vidner om munkenes daglige liv i bøn og arbejde. Her er udstillet bogspænder,…

Det gamle toiletbræt har været en tur på sygehus

0 kommentar 0 anbefalinger

Øm Klosters toiletbræt er blevet CT-scannet på Århus sygehus. Den topmoderne CT-scanner kan se ind i træet og aflæse årringene på samme måde, som en scanning af en menneskekrop viser menneskets organer og knogler. På denne måde kan årringsspecialister daterer toiletbrættet uden at save det midt over. Egetræsplanken stammer fra et træ, der blev plantet i Kong Erik af Pommerens regeringstid i slutningen af 1300-tallet eller de første årtier af 1400-tallet. Træet var ca. 100 år gammelt, da det blev fældet engang i perioden 1490-1530 og et stykke af træet omdannet til et toiletsæde til munkene i Øm Kloster. Specialisterne kan aflæse på træets struktur, at det stammer fra et fritstående egetræ, med en del sideskud. Det er derfor ikke det bedste stykke træ, der fik den skæbne at blive omdannet til toiletsæde for munkenes dagligdags behov. Toiletbrættet er udstillet på Øm Kloster Museum.

Bidrag til Øm Kloster Museum

Øm Klosters toiletbræt er blevet CT-scannet på Århus sygehus. Den topmoderne CT-scanner kan se…