Klinten ved Ørnehøj

Sprængt jættestue

Af

I Corselitze Østerskov på Falster nær de stejle klinter ud mod Hesnæs Vig og Østersøen ligger jættestuen Ørnehøj. Ørnehøj blev bygget i bondestenalderen for omkring 5000 år siden og var en af datidens fællesgrave. Opførelsen af jættestuen har lagt beslag …

Bidrag til Ørnehøj

Graverprinsen

Tid / Periode -3400 -3000
1 kommentar 0 anbefalinger

På en af de store gavlsten, som omgiver selve jættestuen, ses et indhugget monogram med kongekrone, årstallet 1843 og bogstaverne ”F. C. C.”. Det stammer fra 1843, da den arkæologiinteresserede kronprins, den senere Frederik den Syvende, kom forbi og udgravede Ørnehøj sammen med ejeren af godset, Corselitze. Resultatet af undersøgelsen kendes ikke, og det vides heller ikke, om han fandt nogle gravgaver fra stenalderen. I forbindelse med udgravningen besluttede godsejeren at få indhugget et varigt minde om besøget. De tre bogstaver er en forkortelse for F. C. Classen; navnet på ejeren af Corselitze. Familien Classen er særlig kendt for etableringen af et krudtværk og kanonstøberi i 1700-tallets Frederiksværk. I 1768 købte familien godset Corselitze af prins Carl af Hessen, og bosatte sig på Falster.

jon Stokholm
, for mere end 5 år siden

De tre bogstaver er ikke forkortelse for "F. C. Classen". En sådan person har aldrig eksisteret og har aldrig været ejer af Corselitze gods. Dette tilhører siden J. F. Classens død i 1792 Det Classenske Fideicommis. J. F. Classen var aldrig bosat på Falster, men benyttede alene Corselitze som sommerbolig. Det tre bogstaver betyder antagelig: "Frederik Christian Cronprinds"

Bidrag til Ørnehøj

Graverprinsen