Ørsted Kirke

Stenhårde udsmykninger

Af

Ørsted Kirke ligger på Djursland. Koret og skibet er bygget i romansk stil. Hvælv, tårn og våbenhus er tilføjet i den sene middelalder. På korets sydside ses et tilmuret spedalskhedsvindue. Det er et lille hul i muren, hvor de spedalske og andre, der ikke måtte …

Bidrag til Ørsted Kirke

Den kulturelle herregårdsfrue

0 kommentar 0 anbefalinger

Kirkerummet i Ørsted Kirke er stærkt præget af Anne Krabbe. Hun var frue på den lokale herregård Stenalt og blev gift med Jakob Bjørn i 1588. Parret dyrkede sammen deres fælles interesse for litteratur og kultur. Efter Jakobs død 1596 drev enken gården videre som lærdomscentrum og historisk monument. Oldforskeren Ole Worm besøgte engang Stenalt. Han underholdt med sagn og viste gravhøje frem. I slotsparken havde Anne Krabbe opstillet runesten. Hun har utvivlsomt også fortalt Ole Worm om de mange folkeviser, hun indsamlede. I kirken genfandt hun en ældre gravsten over en vis Margrethe. Den lod hun opstille ved sin herskabsstol i kirken, hvor hun selv er afbildet som statelig renæssancefrue.

Kirkerummet i Ørsted Kirke er stærkt præget af Anne Krabbe. Hun var frue på den lokale…