Ørum Missionshus

Førerens eget missionshus

Af

Missionshuset blev bygget i 1896 til lokalt foreningsarbejde med tilknytning til Indre Mission. Her blev der afholdt religiøse møder og søndagsskole for børn. I 1890'erne blev der bygget mange missionshuse i Danmark. Alene i 1896 blev der opført 47…

Bidrag til Ørum missionshus

Rammer Vorherres knytnæve?

1 kommentar 0 anbefalinger

Indre Mission er en folkekirkelig retning med rod i 1800-tallets religiøse vækkelser. Fra begyndelsen var Indre Mission især udbredt blandt fiskere, husmænd og landarbejdere. Det er derfor, Indre Mission typisk er blevet opfattet som "de fattiges mørke og strenge kristendom", hvis medlemmer forsagede alt verdsligt som eksempelvis dans, spiritus og kortspil. Modsat står grundtvigianismens tilhængere som de kristne livsnydere, der mener, at man godt kan danse, spille kort eller drikke et glas vin uden at blive ramt af Vorherres knytnæve. Meget sigende er det, at man på engelsk kalder Indre Missions medlemmer ”The Holy Danes” og de grundtvigske ”The Happy Danes”.

Ulrich Schnell
, for mere end 6 år siden

Der er ingen tvivl om at missionen har været stærk på Djursland. Det er dog en tilsnigelse at sige, at missonshuset i Ørum var Becks eget missionshus. Han havde, da missionshuset i Ørum blev opført, ikke været sognepræst i Ørum i 22 år. Missionshuset i Ørum er i øjeblikket ved at blive revet ned. Missionshusene er ved forsvinde. Måske er det på tide at frede nogle af disse, og bevare dem som et vidnesbyrd om de religiøse vækkelser?

Indre Mission er en folkekirkelig retning med rod i 1800-tallets religiøse vækkelser. Fra…