Oversigtskort over agersystemet på Øster Lem Hede

Fra agerland til hede

Af

I plantagen og på heden ligger et stort agersystem, der blev anlagt i den sene bronzealder og tidlige jernalder. Helt ny forskning har vist, at markerne ikke blev anlagt på samme tid, men at bønderne udvidede systemet med nye, større markområder, hver gang behovet …

Bidrag til Øster Lem Hede og Løvstrup Plantage

Ny teknologi på gamle agre

Tid / Periode -800 -500
0 kommentar 0 anbefalinger

Det danske landskab er ganske rigt på fine og velbevarede marksystemer fra oldtiden. Derimod er vores viden om agrenes brug, alder og konstruktion forbløffende begrænset. Et hold af forskere med ph.d.-studerende Nina Helt Nielsen fra Aarhus Universitet i spidsen har derfor sat sig for at få svar på agrenes uløste gåder. Forskerne har gennemført en række undersøgelser af agrene fra Øster Lem Hede. Avancerede højdemodeller, naturvidenskabelige analyser og højteknologisk udstyr fra Risø vil i de kommende år gøre os klogere på agersystemernes alder og tidsmæssige udvikling. Dermed får vi også større indsigt i det forhistoriske samfund, der lå bag agrenes tilblivelse.

Det danske landskab er ganske rigt på fine og velbevarede marksystemer fra oldtiden. Derimod er…