anker
Fakta

Bornholms største rundkirke

Af

Østerlars Kirke er nok Bornholms mest berømte rundkirke. Den er også den største af øens fire rundkirker med en ydre diameter på 16 meter. Kirken er af granit og er opført omkring år 1100. Ligesom de andre rundkirker har Østerlars spor efter…

Vis mere

Bidrag til Østerlars Kirke

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Mord og terror på Bornholm

Tid / Periode 1100 1150
2 kommentarer 0 anbefalinger

I Østerlars Kirke hænger en mindetavle over præsten Jørgen Jensen Sode og hans kone Maren Hansdatter Anker. I februar 1658 blev Bornholm afstået til Sverige. I april ankom den svenske kommandant Johan Printzenschöld med kone og fem børn til Bornholm. Det blev et kort ophold. I november 1658 opfordrede Frederik den Tredje bornholmerne til oprør. En sammensværgelse på 22 mand blev dannet, anført af blandt andet Poul Anker Hansen. 8. december forlod Printzenschiöld Hammershus og red mod Rønne. De sammensvorne fulgte efter. Den aften blev Printzenschiöld skudt i Storegade i Rønne. Uanset det var uheld, mord eller terror, blev det afslutningen på det korte svenske herredømme over Bornholm. Marens bror Jens har fået ærestitlen Bornholms befrier.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Erling Haagensen
, for mere end 11 år siden

Maren er søster til præsten Povl Anker i Hasle - og dermed altså ikke, som der står her, søster til Jens Kofoed. Men Povl Anker anses ganske rigtigt for at være en af hovedmændene - sammen med Jens Kofoed og borgmester og landsdommer Peder Olsen - i oprøret mod den svenske besættelse i 1658. Se iøvrigt historien om de fire brødre i hver sin rundkirke, hvor Marens slægtskab beskrives.

jessica
, for mere end 13 år siden

skriv om historien ikke om et hængene tavle owo

Bidrag til Østerlars Kirke

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (2)

Mord og terror på Bornholm

I Østerlars Kirke hænger en mindetavle over præsten Jørgen Jensen Sode og hans kone Maren…

Fire brødre i hver sin rundkirke

Af Erling Haagensen De præstetavler, vi finder i våbenhuset i de bornholmske kirker, er til en …

Billeder (2)

Videoer (2)

  • Video
  • Video