Øvelsesterrænet ved Oksbøl

De forladte byer

Af

Skyde- og øvelsesterrænet ved Oksbøl skylder sit nuværende udseende den store ekspropriation, der gik for sig fra 1967-70 med de mange forladte huse med de afblændede døre og vinduer til følge. Øvelsesterrænet er i dag Danmarks største og udgør et areal på…

Bidrag til Oksbøl skyde- og øvelsesterræn

Ekspropriationen af Eventyrets Land

0 kommentar 0 anbefalinger

Eventyrets Land er titlen på Thomas Langes (1829-87) bog om landskabet ved Blåvandshuk og den storslåede vestjyske natur, som han knyttede sig stærkt til, og som han beskrev så poetisk i 1865. Lange kunne dengang ikke vide, at dette landskab 100 år senere blev genstand for en alvorlig konflikt mellem på den ene side Forsvaret, der allerede i 1950’erne nærede ønsker om at få et stort og sammenhængende øvelsesområde, hvor det var muligt at gennemføre de store øvelser med kampvogne og artilleri, som det danske medlemskab af NATO krævede. På den anden side stod de familier, der ikke ønskede at forlade deres ejendomme, og følte ekspropriationen som et voldsomt overgreb på dem og deres rettigheder. Protesterne var forgæves, og området blev forladt af de sidste beboere med politiets hjælp i 1970. Ekspropriationen af Eventyrets Land er siden blevet karakteriseret som "en ualmindelig kynisk, beregnende og nonchalant adfærd fra den danske stats side. Ekspropriationen er et af de værste overgreb mod en lokalbefolkning siden Anden Verdenskrig." Det var Davids kamp mod Goliat, men i modsætning til den bibelske fortælling med en helt forudsigelig sejr til Goliat.

Eventyrets Land er titlen på Thomas Langes (1829-87) bog om landskabet ved Blåvandshuk og den…