Her kan du finde kulturarv, du ikke kendte, få oplevelser, du har savnet eller genopfriske din viden om dansk kulturarv. Du kan planlægge en kulturtur med familien, og bedst af alt du kan selv bidrage med fortællinger om de steder i landet, du holder mest af.

Se en lille introfilm om sitet her:

Velkommen til 1001 fortællinger om Danmark

Her kan du læse kulturhistoriske fortællinger fra hele Danmark; fra Sorte Muld på Bornholm til Sorte Hest på Vesterbro. Fra Christiansø i øst til Cheminova i vest. Fra Brøndums Hotel i nord til Baunehøj i syd.

"1001 fortællinger om Danmark" er målrettet danske og udenlandske turister og skal inspirere til en søndagstur eller en længere rejse i landet. Fortællingerne er skrevet af 180 af landets fremmeste eksperter inden for kulturarv og historie, men sitet drives frem af dig som bruger. Går du ind på sitet nu, kan du se, at der allerede er tilføjet mange nye steder.

Klik en tur
Alle kan bidrage til 1001 fortællinger; med kommentarer, fotos, links, video, og du kan sætte nye prikker på kortet, hvis du synes, der mangler nogle steder, og har en god historie om et sted. Det eneste det kræver er en profil, som du kan oprette her

Fortæl selv
Som supplement til fakta fra fagfolk, kan du få andre brugeres erfaringer. Går turen til fx Stevnsfortet kan du forberede dig ved at se videoen, hvor forfatter Leif Davidsen fortæller om Den Kolde Krig og fortet på Stevns.
Efter besøget kan du kommentere på websitet med egne oplevelser, gode råd og billeder.

Sitet vil i kraft af bruger- og ekspertdeltagelse vokse som vidensbank om kulturarv og kulturmiljøer og samtidig være en digital mødeplads for kultur- og historieinteresserede.

Widget: Få 1001 på dit eget site
Du kan få 1001 som iframe/widget på dit eget site. Så kan brugerne på dit site se de fortællinger, som er netop i din kommune/område. Se fx Roskilde kommunes website her eller på VisitAalborgs side her. Du kan selv configurere siden via dette link. Kontakt web@kum.dk hvis du har brug for hjælp.

Statistik

Opdateret marts 2014

På det danske site:
Antal steder: 1777 
Antal fortællinger: 1676
Antal brugere: 2775
Antal tags: 5003
Billeder: ca. 10.000
Videoer: 211

Nyhedsbrev:
726 abonnenter

App:
Til iPhone: 36.253
Til Android: 10,000 - 50,000 (Februar 2013)

Alder:
18-24: 27,50 %
25-34: 33,50 %
35-44: 15,50 %
45-54: 12,50 %
55-64: 5,50 %
Over 65: 5,50 %

Køn:
Kvinder: 45,85 %
Mænd: 54,15 %

Internationale besøg top 5:
1. USA
2. Tyskland
3. Storbritannien
4. Sverige
5. Norge

Q&A

Hvad har motivationen været for at oprette websitet ”1001 fortællinger om Danmark”?
Websitet ”1001 fortællinger om Danmark” er resultatet af et ønske fra Kulturstyrelsens side om at demokratisere Danmarks kulturarv. I 2010 hvor sitet blev lanceret, fandtes der ikke et site, hvor borgerne kunne bidrage med deres egne fortællinger. Projektet har fra begyndelsen af været drevet af et ønske om at motivere danskere til at dele deres viden om steder i Danmark med kulturhistorisk værdi til andre danskere.

Vi har haft en række eksperter til at skrive de første 1001 fortællinger om steder i Danmark for at sparke projektet godt i gang, men det er brugernes egne fortællinger, som giver nyt liv og nuancer. For dansk kulturarv er mangfoldig. Det er ikke kun historikere og andre eksperter, der ved noget om vores kulturarv. Mange danskere gemmer på en unik viden og sjove anekdoter fra steder i hele landet. Det er denne mangfoldighed af fortællinger, viden og stemmer, som sitet ”1001 fortællinger om Danmark” rummer.

Vores motivation har været et ønske om at udfordre den generelle måde, som folk tænker kulturhistorie på. Noget mange forbinder med et kedeligt, støvet museum. Med ”1001 fortællinger om Danmark” ønskede vi, at få folk skulle se på de omgivelser, de normalt bevæger sig rundt i, med nye, kulturhistoriske briller. Derfor har vi også udviklet en app, der skal gøre det lettere at opdage Danmarks fælles kulturhistorie på farten. Derudover har vi med projektet ønsket at gøre opmærksom på Danmarks mangfoldige kulturhistorie for udenlandske turister.

Er jeres målsætninger blevet opfyldt? 
Målsætningen for sitet ”1001 fortællinger om Danmark” var at involvere danskere i formidlingen af kulturhistoriske steder via et brugerdrevet platform. Da vi gik i luften satte vi ikke tal på, da det var svært at forudsige, men vi blev positivt overraskede. Det danske site har over 1000 unikke brugere dagligt. Siden lancering i maj 2010 er det danske site vokset til omkring 2800 profiler, 1700 fortællinger, 1800 steder – og ikke mindre end 10.000 billeder. Vi har desuden omkring 36.250 brugere af vores app til iPhone (til Android ligger tallet mellem 10,000 - 50,000).

Vi har oplevet en utrolig stor interesse fra udlandet. Eksempelvis har vi været på Europaturné for at dele vores erfaringer om, hvordan man demokratiserer og involverer borgere ift. kulturformidling med andre offentlige ministerier, styrelser, museer ect. Derudover får vi stadig i dag, fire år efter sitets lancering, henvendelser fra især forskere med interesse i kulturhistorisk formidling.

Er 1001 fortælling om Danmark henvendt til en bestemt målgruppe?
Sitet ”1001 fortællinger om Danmark” retter sig både til danskere og turister. Derfor har vi både et dansk og engelsk site, samt en dansk og engelsk app. Vores primære målgrupper kan derfor deles op i:

 • Danskere - især voksne, kulturinteresserede borgere

 • Udenlandske turister.

Vi havde en forventning om, at sitet, fordi det er socialt drevet, ville tiltrække især unge. Vi har dog erfaret, at det primært kun sker, hvis det indgår i en undervisningssammenhæng.

Dagens fortælling
 • Godsejerstyre

  Godsejerne sad på magten i Danmark fra 1865 til 1901. Den mest markante minister fra godsejernes rækker var J.B.S. Estrup. Han var indenrigsminister, finansminister og mellem…

  Læs hele fortællingen

  Tilmeld dig dagens fortælling

  Alle hverdage udsender vi dagens fortælling på e-mail. Meld dig til og få ny indsigt i den danske kulturarv.

  Tilmeld dig Dagens fortælling som e-mail

Få 1001 som widget

Du kan få 1001 som iframe/widget på dit eget site. Så kan brugerne på dit site se de fortællinger, som er netop i din kommune/område. Se fx VisitAalborgs side her.

Du kan selv configurere siden  via dette link. Kontakt web@kum.dk hvis du har brug for hjælp.

Nyt

Mød vores 1001-familier

Vi inviteret tre familier på Danmarksrejse. Vi undersøger, hvordan de bruger 1001- websitet og mobilversionen, og hvilke fortællinger de finder i landet og selv skaber. Følg de tre familier og deres tur rundt i landet her.

Mobilversion af 1001


1001 findes også som et mobilsite med reduceret funktionalitet.

Kendte fortæller

27 kendte viser deres yndlingssted

Hør Joan Ørting, Pernille Rosendahl eller Leif Davidsen fortælle om deres yndlingssteder i Danmark. Se videoerne ved at scrolle lidt ned på denne siden.