Om Kroer og Hoteller De danske kroer har været en fast bestanddel af det danske rejseliv i mange hundrede år. Her overnattede, hvilede, spiste og drak både konger, adelsmænd, bønder og handlende, der skulle på rejse gennem landet. Kulturstyrelsen og Hotel, Restaurations- og Turisterhvervets brancheorganisation, HORESTA, lancerer en ny onlineguide til 17 af Danmarks fredede kroer og hoteller på oplevelseswebsitet "1001 fortællinger om Danmark".

Kroer og hoteller er andet end blot god mad og overnatning. Mange har spillet en rolle i danmarkshistorien eller fungeret som samlingspunkt ved livets store begivenheder eller slet og ret som mødested for lokale og rejsende.

Guide til stederne
”Uden mad og drikke dur helten ikke, siger man. Det er sandt. Og kroer eller hoteller har ofte været stedet, hvor danmarkshistoriens helte pustede ud. Derfor er der tit en spændende personhistorie i tilgift for et godt måltid. Eller også har kroer eller hoteller spillet hovedrollen som samlingspunkt i lokalsamfundet. De historier vil vi gerne fortælle,” siger Katia K.Østergaard, adm. Direktør i HORESTA.

Guiden findes her på 1001fortællinger.dk og på horesta.dk, hvor ejere, forpagtere eller ansatte på 17 fredede kroer og hoteller fortæller om stedets helt særlige kulturhistorie, der knytter sig til lige netop deres gæstgiveri.

Fortæl selv
Guiden indeholder billeder og fortællinger om 17 fredede kroer og hoteller, hvor det er muligt at overnatte og spise. Kroerne og hotellerne har selv udarbejdet historierne om deres kro eller hotel og teksterne indeholder også oplysninger om andre kulturseværdigheder i området.

Du kan for eksempel læse om, hvordan våbenhvilen efter nederlaget i 1864 blev sikret på Brødremenighedens Hotel. Eller hvordan en ambitiøs søn af en daglejer byggede et af Københavns dyreste hoteller, Palace Hotel, og du kan læse om dunkle, opfyldte profetier om det oprindelige Nørre Vosborg.

På sitet uploader brugerne hver dag fortællinger og billeder til kultursteder i Danmark. Når du har overnattet eller besøgt en af de fredede kroer og hoteller kan du skrive en fortælling om stedet direkte fra din mobil eller computer og dele din oplevelse med sitets mange brugere.

Find en kulturrute nær hotellet
I guiden kan du også finde en rute for en dagstur nær hver enkelt kro eller hotel, hvor du kan udforske nogle af de andre interessante steder på 1001 fortællinger om Danmark. Fx en tur til de fredede kroer og hoteller i Østdanmark.

Kroer og hoteller er kulturarv
”Udover en interessant kulturhistorie er de fredede kroer og hoteller også en del af Danmarks særlige bygningshistorie. Når en bygning er fredet er det summen af bygningens kulturhistorie og dens særlige arkitektoniske værdi, der har gjort den til bevaringsværdig kulturarv,” siger kontorchef Mogens Morgen i Kulturstyrelsens Center for Kulturarv og Arkitektur.

Selv om en kro eller et hotel har fået stemplet ”Fredet” betyder det ikke, at gæstgiveriet fra da af kun serverer, hvad der stod på menukortet ved fredningen. Tværtimod – blandt de kroer og hoteller der til en begyndelse er med på listen er flere berømmet for deres gastronomi - som fx Falsled Kro eller Hotel Saxkjøbing, hvor kokken Claus Meyer serverer ny nordisk mad.

De 17 omtalte hoteller
Her kan du læse mere om de 17 fredede kroer og hoteller, som er med i temaet:

Yderligere oplysninger
Projektleder Berit Fruelund Kjærside berfru@kulturarv.dk 33 74 51 91
Student Rebecca In Hwa Frederiksen rebfre@kulturarv.dk 33 74 52 79

 

Dagens fortælling
 • Godsejerstyre

  Godsejerne sad på magten i Danmark fra 1865 til 1901. Den mest markante minister fra godsejernes rækker var J.B.S. Estrup. Han var indenrigsminister, finansminister og mellem…

  Læs hele fortællingen

  Tilmeld dig dagens fortælling

  Alle hverdage udsender vi dagens fortælling på e-mail. Meld dig til og få ny indsigt i den danske kulturarv.

  Tilmeld dig Dagens fortælling som e-mail

Mobile apps

Download 1001 til din mobil


1001 findes som smart phone applikation. Download den fra app-store eller Android market, og brug mobilen til at guide dig rundt i landet. Du kan uploade billeder og kommentarer direkte fra mobilen til sitet.

Turister på tur

Se hvordan to spanske turister oplever at bo på hotel i Skagen og den barske natur deroppe:

 • Joan og Jordi rejser til Nordjylland

 • Kendte fortæller

  27 kendte viser deres yndlingssted

  Hør fx Joan Ørting, Pernille Rosendahl eller Leif Davidsen fortælle om deres yndlingssteder i Danmark og hvorfor de føler tilknytning hertil.