Råbjerg høj

"Raabjær Hyw"

Af

Råbjerg høj er en hatformig bakkeformation fra istiden. Den er angiveligt blevet dannet ved, at en sø har formet sig på overfladen af isen, og grus og andre aflejringer har dannet lag i bunden af søen i isen. Der er slåedes langsomt blevet dannet en grusbakke…

Historien om Langben Rise

0 kommentar 0 anbefalinger

Langben Rise var en kæmpestor jætte, der engang ville over Oddesund, for at besøge sin gode ven på Thyholm. Langbens støvler var omkring atten alen høje fra sål til støvleskaft, men da han begyndte at vade over sundet, strømmede vandet ind i støvlerne og gjorde hans sokker våde. Det irriterede Langben noget så grueligt, så han vendte straks om, og gik ned mod Klosterheden, for at hente noget sand og fylde Oddesund op, så han kunne komme tørskoet til Thyholm. Nede på Klosterheden, der dengang ikke var tilgroet med træer som nu, men i stedet var åbent landskab med sandjord og lyng, fyldte Langben sin store vante med sand. Det siges at man stadig den dag i dag kan se det store hul, hans hånd efterlod i heden. Langben begyndte at trave tilbage mod Oddesund, men da skete det at havgusen kom rullende ind over landet ude fra Vesterhavskysten, og Langben for således vild i tågen. Han gik vild, og i stedet for at gå den direkte vej mod Humlum, gik han nordenom Gudum. Lige nord for Gudum trevlede hans vante sig op. Først brast tommelfingeren og sandet i den løb ud på marken. Det sand kalder vi i dag Lille Råbjerg. Langben fik kun gået tre skridt videre før resten af vanten trevlede sig op, og alt sandet løb ud, så Store Råbjerg, eller Råbjærg Hyw, blev dannet. I ærgrelse opgav Langben derefter sit projekt, og Oddesund blev derfor aldrig lukket til.

Bidrag til Råbjerg høj

Langben Rise var en kæmpestor jætte, der engang ville over Oddesund, for at besøge sin gode ven…