Ramløse Mølle
Fakta

Kornmølle i kort tid

Af

Ramløse Mølle er en hollandsk mølle med galleri. Møllen hører til blandt landets yngste kornmøller. Den er opført i 1909 som erstatning for en nedbrændt mølle. Den er bygget med en såkaldt vindrose, der sørger for, at vingerne automatisk drejes op i vinden.…

Vis mere

Bidrag til Ramløse Mølle

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Mølleriets svanesang

Tid / Periode 1908 1937
2 kommentarer 0 anbefalinger

Da møllebygger Jens Peter Jensen fra Fredensborg byggede Ramløse Mølle i 1908-09, var vand- og vindmølleriet i Danmark allerede under afvikling. I slutningen af 1800-tallet skiftede dansk landbrug fokus fra kornavl til kvægbrug. Industrimøllerne overtog efterhånden helt brødkornsformalingen på bekostning af de gamle møller. Mange begyndte i stedet at producere foderstoffer. Efterhånden som bønderne investerede i råoliemotorer eller små vindmotorer på ladetaget, kunne de selv have en kværn stående. De gamle møller fik derved mindre og mindre at lave. Møllerne blomstrede lidt op under de to verdenskrige, men herefter var det slut. Mange møller forfaldt, indtil man i 1960'erne fik øjnene op for deres kulturhistoriske og landskabsmæssige værdi.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Lisa Hildegardt
, for mere end 7 år siden

Restaureringen som arbejdende museum blev foretaget af det lokale møllelaug. Frilandsmuseet Ramløse Håndværksmuseum huses i sidebygningen og rummer fire arbejdende værksteder for bødker, urmager, skomager og kobbersmed.

Steen Asbjørn Erhard Just
, for mere end 8 år siden

Ramløse Mølles historie er bl.a. beskrevet i Hansen og Ziegler (2013): ''Bogen om Ramløse'', udgivet af Ramløse Guiden. Møllen ejes af Gribskov Kommune og drives af ramløse Mølleforening, som afholder 6-8 mølledage årligt, hvor møllen maler økologisk mel.

Bidrag til Ramløse Mølle

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Mølleriets svanesang

Da møllebygger Jens Peter Jensen fra Fredensborg byggede Ramløse Mølle i 1908-09, var vand- og…

Billeder (3)