Blokhusmuseet
Fakta

Udvandrernes mødested

Af

Mellem 1868 og 1903 udvandrede 160.000 danskere til USA. De fleste tog flugten fra fattige landområder. I Himmerland forsvandt mere end hver tiende indbygger. Men længslen hjem var stor. I 1909 rejste 1200 danskfødte amerikanere til Landsudstillingen i Århus. I 1912…

Vis mere

Bidrag til Rebild

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Revolutionære rødhuder i Rebild

Tid / Periode 1912
2 kommentarer 1 anbefalinger

Efterhånden som generationerne er passeret, har Rebildfesten ændret betydning. Særligt én begivenhed får i dag mange til at forbinde Rebild Bakker med direkte antiamerikanske holdninger. I 1976 blev festen nemlig brat afbrudt af tumult, da medlemmer af den venstreorienterede teatergruppe Solvognen til hest red ned over de stejle bakker udklædt som grønlændere og indianere. Det var et vel instuderet teaterstykke. For da politiet greb ind, modsatte de udklædte rødhuder sig, og i de voldsomme kampe med overmagten opstod det billede, de ville vise af den vestlige kapitalistiske verdens undertrykkelse af indianerne og andre naturfolk. Billedet bed sig fast, for Solvognens slagsmål blev set af både de 30.000 Rebildgæster og millioner af amerikanske tv-seere.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 11 år siden

Ja, der er mange som har udvandrere i deres familie. Min inclusive til Australien og USA. Desværre er Kellers Gård i Århus nedrevet (udvandringskontor). Håber at der snart blæder nye vinde i Danmark, hvor vi bevarer vores kultur!

Flemming Schreiber Pedersen
, for mere end 12 år siden

En anden Rebild-demonstration var "VIETNAM FOR VIETNAMESERNE!". Det var et Carl Scharnberg-initiativ. Vi mødtes på kroen i Rold, og alle fik udleveret en trøje med påskriften: VIETNAM FOR VIETNAMESERNE" (nok på engelsk, tror jeg) på trøjens ene side og det vietnamesiske flag på den anden Så aftalte vi, hvordan vi sku' sprede os i forsamlingen, og hvornår "overtrøjen" sku' lægges. Da hovedtaleren besteg talerstolen, rejste et vældigt antal "vietnamesere" sig rundt omkring på festpladsen, og politiet fik vældig travlt med at gi' demonstrationen modspil. Såvidt jeg husker, var politiets reaktion meget behersket, og afviklingen af vores demonstration foregik da også - som altid, når Carl Scharnberg "havde kommandoen" - i ro og orden.

Bidrag til Rebild

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Revolutionære rødhuder i Rebild

Efterhånden som generationerne er passeret, har Rebildfesten ændret betydning. Særligt én…

Billeder (3)