Hovedbygning

Herregårdens kæmpelade

Af

En sjælden gang er det avlsanlæggene, der skiller sig ud blandt en herregårds bygninger. Det er bl.a. tilfældet på Refsnæs, der kendes tilbage til 1300-tallet, men hvis hovedbygning først er opført i 1791 med sidefløje fra forskellige tidspunkter i 1800-årene.…

Bidrag til Refsnæs

Borgerlige herregårdsejere

0 kommentar 1 anbefalinger

Refsnæs var en af de herregårde, der kom på købmandshænder, da det ved enevælden blev tilladt borgere at eje herregårde. Forinden var mange herremænd kommet i gæld til holstenske pengeudlånere, fordi de velhavende købmænd i de danske byer ikke var interesserede i at yde lån uden at kunne få sikkerhed i det faste gods. Da muligheden så opstod i 1660, gik det stærkt, som eksemplet med Refsnæs voser. Allerede i 1665 købte købmand Thøger Lassen fra Aalborg herregården Rødslet, og i 1674 fulgte så Vester Ladegård ved Aalborg. I 1682 måtte ejeren af Klarupgård opgive at indfri et lån til Thøger Lassen. Dermed fik købmanden sin tredje herregård, inden han i 1685 giftede sig til Refsnæs. Der var især prestige forbundet med at være herregårdsejer.

Bidrag til Refsnæs

Refsnæs var en af de herregårde, der kom på købmandshænder, da det ved enevælden blev tilladt …