Skt. Bendts Kirke

Kongegravstedet

Af

Sankt Bendts Kirke i Ringsted er bygget i 1170’erne. Den 66 meter lange kirke er en af Danmarks ældste bygget af mursten. Tidligere var kirken nordfløj i et klosteranlæg. Den var en kongelig begravelseskirke i den ældre middelalder. Blandt andre ligger Valdemar…

Bidrag til Ringsted Kirke / Sankt Bendts Kirke

Dannebrog gav sejr

0 kommentar 0 anbefalinger

Kong Valdemar Sejr (1202-1241) blev lige som Valdemar den Store begravet i den kongelige gravkirke i Ringsted. Kongens tilnavn ’Sejr’ skyldes erobringen af Estland, som Paven sidestillede med et korstog til Det Hellige Land. På den måde fik Valdemar Sejr en glimrende anledning til at retfærdiggøre angrebet på Estland, og kristningen af de hedenske baltere blev fremstillet som en heltedåd. Slaget ved Lyndanise ved det nuværende Tallinn den 15. juni 1219 har en helt særlig betydning. Her var danskerne i alvorlige vanskeligheder, indtil ærkebispen Anders Sunesen knælede i bøn med armene strakt mod himlen. Mens armene var strakt, vandt danskerne frem, men da den gamle ærkebiskop blev træt og sænkede armene, fik esterne overtaget. Pludselig dalede et korsbanner ned fra himmelen. Det var et rødt flag med et hvidt kors, der siden blev kendt som ’Dannebrog’. Flaget hjalp danskerne til den endelige sejr. Den fantasifulde beretning blev først nedskrevet i slutningen af middelalderen, og det ældste billede af Dannebrog er fra omkring 1370. Efter erobringen blev Estland et hertugdømme under Danmark, indtil det i 1346 blev afhændet til Den Tyske Orden. Byen Tallinn, der betyder ’Danskeborgen’ blev grundlagt af Valdemar Sejr.

Skæbnesvanger køretur

I kirkens vestlige ende ses en næsten tre meter lang messingplade med billeder og skrift…

Dannebrog gav sejr

Kong Valdemar Sejr (1202-1241) blev lige som Valdemar den Store begravet i den kongelige gravkirke i…