Rispebjerg
Fakta

Bornholms Stonehenge

Af

Bornholmere byggede en rituel plads på Rispebjerg på øen i den yngre stenalder omkring år 2800 f.Kr. På en langstrakt bakke skar 12 palisadehegn sig på tværs i koncentriske halvcirkler. Bakken er afgrænset på to sider af vandløb og stejle skrænter. Hegnene er…

Vis mere

Bidrag til Rispebjerg

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Soltemplet

Tid / Periode -2800
1 kommentar 2 anbefalinger

Cirklerne af træpæle på Rispebjerg har været en del af rituelle handlinger. Ingen ved dog med sikkerhed hvordan. Men pælene er muligvis et soltempel. De har båret en platform dækket med ler, så folk kunne tænde ild. Der er fundet lag af brændt ler og flere lerskiver med solsymboler ved pælecirklerne. Udgraveren mener, at en trappe eller sliske har ført op til platformen på to af anlæggene. To rækker af pæle førte nemlig op til disse cirkler. England har flere cirkelformede anlæg. Det mest kendte er Stonehenge, hvor pælene er af sten i stedet for træ. Dele af soltemplet på Rispebjerg er i dag rekonstrueret på stedet.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Thomas Dam Bruun
, for mere end 11 år siden

Disse sene anlæg fra bondestenalderen er der også eksempel på fra Birkendegård, Kalundborg. Se indslaget af Jørgen Westphal. Soldyrkelsen begynder at være centrum i riterne og anlæggene er nogle af de sidste monumental-anlæg før det omkring og kort efter 2800 f.v.t. over Europa har sin ende. Kult-anlæggene fra Sarup, Fyn har lignende palisade-hegn, men det nævnte anlæg samt Rispebjerg mangler begge de rækker af system-grave man fandt på Fyn. Altså en forskydning fra forfædre-kult til en mulig sol-kult?!

Bidrag til Rispebjerg

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Soltemplet

Cirklerne af træpæle på Rispebjerg har været en del af rituelle handlinger. Ingen ved dog med…

Billeder (6)

Links (1)