Vandhjul

Skønhedens mølle

Af

Da vandmøllen ved fynske Rødkilde hovedgård blev bygget i 1754, havde den to overfaldshjul og fire kværne til mel og gryn. I dag er kun et hjul og to kværne bevaret. Møllen på Rødkildevej 15 i Ulbølle er på mange måder en ener: Den har landets største…

Bidrag til Rødkilde Vandmølle

Bondeplager producerede pynt til parykker

0 kommentar 0 anbefalinger

Godsejer Jens Lange (1707-1790) til Rødkilde var bedst kendt som en rædsom bondeplager. Men han var også en fremsynet og energisk mand. I 1750’erne fik han gravet en stor mølledam. Den fik vand fra de grøfter, der ledte vandet væk fra godsets jorder. Her opførte godsejeren så en kornmølle. Fem år senere udbyggede Jens Lange møllen til stivelses- og pudderfabrik. I en bygning ved siden af møllen blev hvedekorn udblødt i vand. Kornet blev så knust på stenkværn og blandet op i vand. Stivelsen bundfældede sig, blev tørret og malet fint. Pudderet var klar til brug efter en tur i melmøllens sigte. Det var en god forretning i en tid, hvor enhver respektabel borger var bleg og gik med pudret paryk.

Godsejer Jens Lange (1707-1790) til Rødkilde var bedst kendt som en rædsom bondeplager. Men han…